Četvrtak, 28.05.2020.
h

Nakon 12 godina pauze: Promovirana aviolinija Mostar - Zagreb

Nakon 12 godina,  Mostar i Zagreb će od 3. maja 2018. godine biti povezani redovnim međunarodnim aviolinijama kompanije Croatia Airlinesa tokom cijele godine, a karte po cijeni od 89 eura u oba smjera puštene su u prodaju danas prilikom svečanosti promocije leta u Mostaru, javlja Anadolu Agency (AA). 

Da se radi o značajnom projektu posvjedočio je dolazak predstavnika svih nivoa vlasti iz Hrvatske i BiH na svečanu promociju leta od međunarodnog značaja, koji će, kako je kazano, ne samo povezivati dva grada nego i otvoriti nove ekonomske prilike. 

Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić je kazao kako projekt, koji je ugašen 2006. godine, nije lako bilo pokrenuti i da je ponosan na činjenicu da Mostar konačno izlazi iz svojih okvira i otvara se svijetu na način kako to i zaslužuje, te zahvalio svima koji su podržali ovaj projekt i omogućili zračno povezivanje dvaju gradova što je i direktna povezanost s EU. 

-Očekujemo da će uspostava ove veze podići kvalitetu i zračne povezanosti, ali i kvalitetu života u Mostaru i Hercegovini. Mi očekujemo u narednom periodu razvoj turizma, privrede i sigurno da očekujemo goste koji će pomoći lokalnoj ekonomiji da se održi i da mladi ljudi više ostaju. Mostar će tako postati sve više dostupan i moći će prezentirati svoje potencijale i sigurno da ćemo biti jedan od rijetkih gradova koji ima šta pokazati. Od multietničnosti i multikulturalnosti i svega onoga što krasi Hercegovinu - kazao je gradonačelnik Bešlić navodeći kao su blizina marijanskog svetišta u Međugorju, tekija Blagaj, manastir u Žitomisliću, Saborna crkva i sve ono što karakterizira jednu multietničku sredinu samo dio ljepota kojima se Mostar može pohvaliti, pored nadaleko poznatog Starog mosta. 

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić istaknuo je kako je radostan da više neće za dolazak u Mostar putovati satima, nego će biti u mogućnosti doći i češće na kafu u grad na Neretvi. 

-Neka leti dva puta sedmično, najmanje 12 godina, jer 12 godina smo ovu liniju čekali, a onda neka bude dva puta dnevno - kazao je Bandić koji je najavio svoj sljedeći dolazak u Mostar 3. maja prvim letom na liniji koja će povezivati ove gradove. 

Naglasio je da ova linija svjedoči jedan dobar poslovni uspjeh koji će imati dalekosežnu posljedicu u promociji Mostara i Zagreba na polju turizma, ekonomije, društvenog prestiža...

-Već sada je moguće online putem svih agenata kupiti karte za ovu liniju. Letovi za Zagreb počet će 3. maja i planirani su ponedjeljkom i petkom u jutarnjim satima, dok će se iz Zagreba za Mostar letjeti četvrtkom i nedjeljom navečer. Takav red letanja prilagođen je privatnim i poslovnim potrebama putnika, a posebno transfernih putnika koji će iz Zagreba imati izvrsne veze za cijeli svijet - pojasnio je predsjednik uprave Croatia Airlinesa Jasmin Bajić navodeći kako će ova linija saobraćati tokom čitave godine zahvaljujući sufinansiranju države. 

Ministar prometa i komunikacija FBiH Denis Lasić rekao je da je kontinuirani cilj federalnog Ministarstva saobraćaja i komunikacija sudjelovati u razvoju zrakoplovne infrastrukture FBiH kroz direktna ulaganja u značajne infrastrukturne projekte, a ujedno s tim pomoći uspostavljanje novih zračnih linija. 

-Ministarstvo već duži vremenski period radi na pomoći Aerodromu Mostar kroz kapitalna i tekuća ulaganja, što u konačnici ima za cilj postići povećanje obima zračnog prometa Aerodroma Mostar. Na temelju odluka Federacije BiH u 2016. godini Ministarstvo je Aerodromu Mostar dodijelilo dva miliona KM da bi u prošloj godini taj iznos već bio podignut na četiri miliona. Isto tako je predviđeno i za 2018, dok je za subvencioniranje ove aviolinije Mostar - Zagreb odobreno milion konvertibilnih maraka - istaknuo je Lasić. 

Naglasio je kao je povezivanje Mostara i Zagreba aviolinijom veoma značajno jer se radi o jednom od najprometnijih čvorišta u ovome dijelu Evrope. 

-Posebnom studijom je utvrđeno da pokretanje novih redovnih linija nije moguće započeti na čisto komercijalnoj osnovi, odnosno bez sufinansiranja dijela početnih troškova i podjele rizika te smo se zbog toga i odlučili da subvencioniramo uvođenje ove redovne aviolinije - pojasnio je Lasić. 

Ministar mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske Oleg Butković naglasio je da je ovo veliki dan za Mostar i Bosnu i Hercegovinu, ali i pokazatelj da Republika Hrvatska sa svojim prvim susjedom, s kojim dijeli gotovo hiljadu kilometara granice, želi razvijati kvalitetne i dobronamjerne odnose. 

-Ovo je zaista jedan veliki dan i drago mi je da smo našli rješenje da svjedočimo jednom ovakvom događaju, ali ovo je prilika da se veselimo i nekim drugim projektima, prvenstveno izgradnji i dovršetku Koridora Vc na kojem se nalazi i grad Mostar. Veći dio Koridora Vc u Hrvatskoj je izgrađen. Naravno, interes Republike Hrvatske je da povežemo istok Hrvatske s Pločama. Tu će grad Mostar i čitava BiH imati velike ekonomske učinke od tog projekta - zaključio je Butković. 

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Najnovije Najčitanije Na vrh