Kako je navedeno na Facebook stranici KFOR-a "do povećanja je došlo zbog navodne moguće prisutnosti organiziranih kriminalnih grupa među demonstrantima".

- Uvijek je važno da svi ljudi koji učestvuju u protestima izraze svoje mišljenje mirno, izbjegavajući neproporcionalno nasilje, agresivne stavove i ponašanja koja bi mogla biti pogrešno shvaćena i shvaćena kao provokacija ili nepotrebno nasilje – navode iz Regionalne komande KFOR – Istok.

VEZANI TEKST - Spriječen sukob Srba sa policijom na prijelazu Jarinje

Dodaju "kako je KFOR u potpunosti fokusiran na svakodnevnu implementaciju svog mandata zasnovanu na Rezoluciji 1244 Vijeća sigurnosti UN-a kako bi se osiguralo sigurno okruženje i sloboda kretanja za dobrobit svih zajednica koje žive na Kosovu".

Danas oko 13 sati nedaleko od prijelaza Jarinje održan je skup desničara iz Srbije, Crne Gore i entiteta RS, pod nazivom "Nikad granica, Kosovo je Srbija".

Nešto poslije 14 sati uspjeli su da probiju prvi prsten kordona i da se približe prijelazu. Njima se ispred samog prijelaza ispriječio novi kordon policije u opremi za razbijanje demonstracija sa štitovima i šljemovima. Došlo je do koškanja, a policija je upotrebila i pendreke.