Nakon sinoćnjeg protesta "Pravda za Dženana": Oglasio se i Alija Budnjo

objavljeno: 16.05.2018. u 18:13

Alija Budnjo, sarajevski biznismen, oglasio se saopćenjem za javnost nakon jučer održanih protesta u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, a koje je sedmi put organizirala porodica tragično stradalog mladića Dženana Memića. Muriz Memić, Dženanov otac, u svom obraćanju je sinoć rekao kako je izbrisan snimak nadzornih kamera sa jednog od hotela u vlasništvu Budnje na Ilidži, a koji je nastao u noći kada je stradao Dženan Memić. 

Saopćenje Alije Budnje prenosimo u cijelosti:

- Već više od godinu dana moja porodica je izložena javnom linču bez ikakvih dokaza ili bilo kakvih osnovanih sumnji. Nismo reagovali izražavajući tako senzibilitet prema ožalošćenoj porodici Memić. Nismo toj porodici htjeli dodatno otežavati. Međutim, jučerašnjim nastupom Muriza Memića je prevršena svaka mjera i moramo reagovati.

Iako istražni organi imaju informacije o snimku video nadzora Hotela "Crystal", željeli bismo javnosti dati te informacije. Prije svega, video nadzor hotela Crystal je udaljen nekoliko stotina metara vazdušne linije sa mjesta stradanja rahmetli Dženana Memića. Bili smo veoma susretljivi prema svim istražnim organima i dali smo da se snimci pregledaju i isti izuzmu. Napominjemo da su 4 (četiri) ovlaštena službena lica – tj. policajca više od 2 puta pregledali isti i nadamo se da su sačinili zabilješku šta su na snimku vidjeli i to, dvojica su dolazili u objekat Hotela Crystal 18. 02. 2016. godine, a druga dvojica su dolazili 19.02.2016. godine i oni su bili zaduženi za skidanje snimka sa hard diska video nadzora. U momentu procesa skidanja snimka firma "Stambolić", čiji je vlasnik u rodbinskoj vezi sa Murizom Memićem, je vršila iskopinske radove u neposrednoj blizini Hotela "Crystal", tačnije na objektu Hotela "Austria i Bosna" koji su u tom trenutku bili u fazi adaptacije i renoviranja.

Ista firma je bagerom prekinula napojni kabl čime je prekinuto napajanje strujom cijelog kompleksa "Hoteli Ilidža", uključujući Hotel "Crystal", što se može dovesti u direktnu vezu sa nestajanjem snimka. Da bi se sanirao taj kabl, morali su doći radnici Elektrodistribucije da postave spojnicu, o čemu također postoji zapisnik.

Da smo željeli bilo kakvo fabrikovanje, brisanje snimka i slično, imali smo vremena 10 dana, a naravno da nismo to činili, niti se bavimo bilo kakvim nečasnim radnjama, već smo kao dobre komšije rekli da video nadzor radi i učinili ga dostupnim istražnim organima. Snimač video nadzora se nalazi na recepciji Hotela "Crystal" i sve one osobe koje su mogle doći u dodir sa istim su dali izjavu i dobrovoljno se podvrgle poligrafu, uključujući i mog sina kao ovlaštenu osobu.

Primjetili smo da se Muriz Memić politički aktivirao, pa nam tako postaje jasno zašto želi oblatiti mene koji sam član Stranke demokratske akcije i, kao kolateral, moju porodicu. Muriz Memić je dolazio kod mene i tražio da mu se pomogne. Kao građanin, komšija, a na prvom mjestu kao otac, sam se trudio da, u skladu sa svojim mogućnostima, pomognem Murizu Memiću i njegovoj porodici. Muriza Memića poznajem kao komšiju i kao vlasnika transportne firme koja je, između ostalog, vršila usluge i za nas.

Napominjem da se moj sin, Muamer, samoinicijativno nudio više od 10 puta da razgovara, da se sastane sa Murizom Memićem, i to sam, kako bi se raščistile sve nejasnoće u vezi sa spominjanjem njegovog imena na određenim portalima koji su pod direktnom kontrolom Muriza Memića, kada je u pitanju pisanje o stradanju njegovog rahmetli sina, što je Muriz Memić svakog puta odbio, za šta nam nisu jasni razlozi. Zbog pisanja tih portala i javnog linča moja porodica je pretrpila nenadoknadivu štetu po pitanju časti, ugleda i poslovanja naših kompanija koje zapošljavaju više od 200 radnika.

Javnost treba da zna sve ove činjenice, a što se tiče klevetanja i javnog linča, nažalost smo primorani svoju zaštitu tražiti putem suda, jer je sinoćnje obraćanje Muriza Memića na protesnom skupu, prevršilo je svaku mjeru. Razumijemo bol i tugu porodice Memić, ali to ne treba da bude razlog da se gnusne laži, neprovjerene informacije i poziv na javni linč, bez ikakvih dokaza i osnovane sumnje, plasiraju u javnost evo već više od godinu dana - stoji u saopćenju koje potpisuje Alija Budnjo.

VEZANI TEKST - Više od hiljadu građana na protestima u Vilsonovom: Pravda za Dženana, pravda za Davida!