open-navfaktor-logo
search
Sa par sastojaka
Napravite odličan domaći sladoled
Kada ste napravili osnovnu smjesu, dodavanje željenog okusa je najmanji problem
19.07.2019. u 12:17
get url
text

Sladoled je uvijek odličan izbor za desert još ako je domaći onda nema greške.

Najvažnije je da napravite osnovu sladoleda a potom dodajite okuse koje volite.

Potrebno vam je:

300 ml slatkog vrhnja

600 ml mlijeka

75 g šećera

3 žumanjka

Priprema:

Stavite slatko vrhnje, mlijeko i šećer u posudu i pustite da provri. Mikserom umutite žumanjke. Kada smjesa od mlijeka provrije dodajte jedan dio u žumanjke kako biste spriječili da se zgrušaju. Zatim sve opet stavite na platu, slabije jačine i brzo miješajte. Kada primjetite da se dovoljno zgusnula sklonite sa peći i ostavite da se hladi.

Žumanjci smjesi daju bogatu i baršunastu teksturu. Šećer je potreban jer pomaže da sladoled postane gladak i mekan. Također, umjesto šećera možete koristiti med, agavin sirup ili javorov sirup. Ono što je ključno jest često miješati smjesu. Tačnije potrebno je svakih sat vremena otvoriti zamrzivač i promiješati smjesu da bude ponovo glatka.

Kada ste napravili osnovnu smjesu, dodavanje željenog okusa je najmanji problem. To možete učiniti tako da prilikom kuhanja osnovne smjese obogatite mlijeko i slatko vrhnje, na primjer, vanilijom, ukoliko želite sladoled od vanilije ili da dodate okus nakon što je cijela osnovna smjesa gotova. 

Ako okus stvarate dodavanjem pirea od voća, dodajte malo više slatkog vrhnja nego mlijeka u osnovnu smjesu kako biste kompenzirali višak vode iz voća. Probajte smjesu kako biste mogli procijeniti ima li previše ili premalo voća ili aroma.

Također, zamrznuti sladoled možete miksati u blenderu svakih sat vremena i vraćati ga u frižider.

Još jedan pametan trik je da zdjelu u kojoj ćete zamrzavati sladoled stavite 24 sata prije u frižider.

Uživajte u svojoj ledenoj poslastici.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.