Natron-Hayat se digao iz pepela: Nakon osam mjeseci počela proizvodnja celuloze

Objavljeno: 19.04.17 u 09:54

Odlične vijesti stižu iz kombinata Natron-Hayat u Maglaju. Nakon velike tragedije koja je ih je zadesila i osmomjesečne pauze koja je uslijedila, u kombinatu je ovih dana ponovo počeo proces proizvodnje celuloze.

Natron-Hayat d.o.o.  FOTO: MAGLAJ.NET
Natron-Hayat d.o.o. FOTO: MAGLAJ.NET

Ovo je veliki korak za Natron-Hayat, koji se u samo dvije godine suočio sa dvije velike tragedije, ali i za cijelu općinu Maglaj. Pauza od osam mjeseci uslijedila je nakon eksplozije i potpuno uništenja lužnog kotla, u julu 2016. godine, kada je povrijeđeno šest radnika, a jedan je, nažalost, preminuo.

Nastala je višemilionska šteta, a u Natronu-Hayat su vlastitim snagama i uz vodeće bh. i evropske kompanije izvršili modernizaciju i rekonstrukciju lužnog kotla, te tako povećali kvalitet i sigurnost radnika, ali i samog kotla, piše Maglaj.net. Ova kompanija pretrpjela je veliku štetu i u poplavama 2014. godine.

Ponovnim pokretanjem proizvodnje celuloze, Natron-Hayat se vraća na mapu vodećih izvoznih kompanija u Bosni i Hercegovini, što je od velikog značaja za grad Maglaj, ali i za cijeli region, jer veliki broj kooperanata iz regije upravo zavisi od rada kombinata Natron-Hayat Maglaj.