navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Kućni ljubimci

Nauka dokazala: Psi mogu prepoznati lošeg čovjeka

Psi mogu osjetiti strah, ali mogu li nanjušiti istinu o nekom? Vaš pas je vrlo vjerovatno pametniji nego što biste ikad pomislili - jer ispada kako psi poprilično dobro razumiju ljudsko ponašanje, tvrde naučnici

Objavljeno: 04.05.2020. u 11:51
get url
text
Foto: Ilustracija

Tim koji predvodi profesor Akiko Takaoka sa Univerziteta Kyoto u Japanu otkrio je kako psi vrlo brzo znaju treba li čovjeku vjerovati ili ne, piše portal Good.

Istraživanje koje su oni proveli uključilo je "varanje" pasa u ime nauke. Naime, ljudi su već odavno otkrili kako će pas, ako mu pokažete na neki objekt, dotrčati do njega. Zato su naučnici koristili ovu informaciju u svojim istraživanjima - psima su pokazivali na posudu koja je bila napunjena skrivenom hranom. Psi su spremno trčali do nje.

No, zatim su istraživači pokazali na praznu posudu. Psi su također dotrčali do nje, ali su otkrili da tu nema hrane.

Treći put kada su istraživači pokazali posudu s hranom, psi su odbili otići. Znali su kako pojedinac koji im pokazuje na nju nije od povjerenja, na temelju svog prethodnog iskustva. Taj eksperiment dokazuje da psi mogu uočiti lažljivca te da nisu tako naivni u poklanjanju svog povjerenja.

- Drugim riječima, ako svog psa lažete, on će formirati svoje mišljenje o vašem ponašanju te vam neće vjerovati. Psi imaju sofisticiraniju inteligenciju nego smo mislili- kaže Takaoka.