Ne bacajte limunovu koru, odlična je kao prevencija za ove bolesti

Objavljeno: 17.10.17 u 15:12

Vjerovatno ste do sada nakon cijeđenja soka bacali limunovu koru. Nemojte to više raditi. Limunova kora pravi je izvor zdravlja i šteta je da završi u smeću.

Limunova kora kao izvor zdravlja
Limunova kora kao izvor zdravlja

U nastavku ćemo vas upoznati o načinima na koje možete iskoristiti limunovu koru za prevenciju i liječenje različitih zdravstvenih problema.

Limunova kora sadrži pet do 10 puta više vitamina od soka ovog citrusa. Neki od njih su vitamini C, A, beta karoten, kalcijum, magnezijum i potazijum.

Kora sadrži sastojke važne u borbi protiv kancerogenih elemenata u tijelu. Najvažniji su salvestrol Q40 i limonela, koji su poznati elementi u borbi protiv kancerogenih ćelija u ranoj fazi i to posebno rada dojke, debelog crijeva i kože.

Također, prepuna je vitamina C i P (flavonoidi) koji u kombinaciji čiste krvne sudove i snižavaju LDL holesterol te krvni pritisak. Dobra je i za prevenciju osteoporoze odnosno za jačanje kostiju.

Recept za sok od limunove kore:

Dva limuna dobro operite. Kada iscijedite sok, koru izrežite na sitne kriške ili kockice. Zalijte sa dva do tri decilitra tople vode, te ostavite da odstoji 12 sati. Ovaj sok pijte svaka tri sata po dvije do tri supene kašike, te obavezno prije i poslije svakog obroka. Ovaj recept idealan je za arterosklerozu, holesterol i visok pritisak jer čisti krvne žile.

Konzumacija limunove kore:

Limun dobro operite deterdžentom i isperite. Nakon toga ga zamrznite. Koru možete naribati preko salata, supa, ribe, mesa ili staviti u topli čaj. I svježi limun može se koristiti na isti način, ali zamrzavanjem mu produžite vijek trajanja.

Deset super načina kako da iskoristite koru agruma pogledajte OVDJE.