open-navfaktor-logo
search
Bh. meteorolog
Nedim Sladić: Londonu je teško bilo pronaći mane, gora je magla u Sarajevu
Bosanskohercegovački meteorolog Nedim Sladić školovanje je prije par mjeseci nastavio u Velikoj Britaniji.
20.11.2022. u 08:53
get url
text

Primljen je na master studij Fakulteta za meteorologiju i klimatologiju Univerziteta u Readingu. Sladić se priključio i takmičenju master studenata iz cijelog svijeta u prognoziranju vremena, a već sedmu sedmicu upravo on drži prvo mjesto u tom poretku sa svojim NSBHWF.

U razgovoru za Faktor govorio je o dosadašnjem iskustvu i životu u gradiću blizu Londona, šta mu nedostaje iz BiH, kada će zima konačno doći u naše krajeve...

Prošla su skoro dva mjeseca od Vašeg odlaska na školovanje u Veliku Britaniju. Kakvi su Vaši dosadašnji utisci o novoj sredini, ljudima i kulturi?

- Iskreno, moram najprije priznati da su ova dva mjeseca strahovito brzo proletjela. Utisci su, hvala Bogu, uistinu odlični. Srećom, neugodnih iskustava nije bilo i nadam se da će tako i ostati. Nova sredina zasigurno zahtjeva određenu aklimatizaciju na brojne faktore, a u mom slučaju mi odgovara iz više razloga. Pored osnovnog cilja na putu ka tituli magistra nauka iz oblasti meteorologije i klimatologije, gdje zaista moram istaknuti nevjerovatnu podršku čitavog nastavnog osoblja, njihovu stručnost, pristupačnost te odnos prema studentima u vrlo intenzivnom procesu stjecanja svih potrebnih vještina i znanja, jedan od njih je i činjenica da je Ujedinjeno Kraljevstvo stjecište svih religija, kultura i nacionalnosti, pa se uistinu osjećate prijatno, lijepo, te ispunjeno među tim ljudima sa kojima svakodnevno formalno komunicirate, radite projekte, prezentacije, istraživanja unutar nastave, ali i sa ekstenzijom van nje – za vrijeme ručka, večere te naročito tokom druženja kada diskutujemo o nekim otvorenijim i laganijim temama. Tada dobijamo priliku naučiti nešto više o drugoj kulturi i o tim istim ljudima, te tako razbijamo postojeće mitove i predrasude otprije, što smatram ključnim faktorom da budemo civilizovaniji i otvoreniji svijetu. Ljudi su većinom vrlo ljubazni i susretljivi.

Šta Vam se najviše dopada u Londonu i jeste li mu našli "mane"?

- London sam imao priliku posjetiti dva puta tokom cijelog svog boravka u Ujedinjenom Kraljevstvu, pošto živim u Readingu, predgrađu londonskog pojasa (tzv. London belt) udaljenom 25 minuta vozom od samog centra. Iskreno, Londonu je teško bilo pronaći mane. Obično se desi da ne ostanem impresioniran metropolama, ali London i Istanbul su uistinu osvojili moja srca. London treba iskusiti izbjegavajući metro što je više moguće (ili kako oni kažu, tube), jer hodajući duž Temze se nalaze one ključne lokacije, a ovako se na najbolji način iskusi i sama gradska sredina.


Šta Vam najviše nedostaje iz domovine?

- Najviše nedostaju oni najbliži, odnosno moje uzdanice - roditelji. Na sve ostalo se čovjek navikne.

Jeste li se brzo adaptirali na novi način života i koliko se on razlikuje od Vašeg života u BiH?

- Hvala Bogu, moram priznati da jesam, a mislio sam da će biti puno teži adaptacijski period. No, s druge strane, moj život u Ujedinjenom Kraljevstvu se ne razlikuje bitnije od onog u Bosni i Hercegovini, jer je, u suštini, sve svedeno na red, rad, disciplinu i konstantni progres. Ni u Bosni i Hercegovini nisam imao vremena za duže izlaske i druženja, ali ovdje i pored svih obaveza ipak imam više vremena za sebe. Koristim svaku slobodnu priliku da negdje otputujem brzim vozom, obiđem neka nova mjesta ili, jednostavno, da prohodam oko jezera unutar kampusa. Jedina stvar na koju se navikavam jeste prehrana koju imam u sklopu školarine. S obzirom da je na kampusu sve bazirano na onu suhu, brzu hranu koja nije loša, ali je jako teško pronaći hranu "na kašiku". Prije svega mislim na kakvu dobru, kvalitetnu supu.

VEZANI TEKST - Ko je Nedim Sladić, mladi meteorolog: "Prvu prognozu prenosim kolegama u gradskom prijevozu"

Da li na Univerzitetu u Readingu ima puno Bosanaca i Hercegovaca? Jeste li već stekli neke prijatelje?

- Na Univerzitetu u Readingu trenutno su dva državljanina Bosne i Hercegovine (ono što znamo), i oboje su Chevening stipendisti za ovu akademsku godinu. Tu je moja kolegica Ajša Hadžić, koja studira obnovljive izvore energije i održivost, i moja malenkost na primjenjenoj meteorologiji i klimatologiji sa menadžmentom. Nas dvoje smo u konstantnom kontaktu jer živimo u istom smještaju, tako da se viđamo i pričamo na svakodnevnoj bazi. S druge strane, prijatelje sam puno lakše stekao ovdje nego u Bosni i Hercegovini, koliko god to čudno zvučalo, jer su načinom razmišljanja i mentalitetom bliži meni. Većinu slobodnog vremena provodim družeći se sa svojim Britancima koji su me objeručke prihvatili dok smo bili na terenskoj nastavi u Dorsetu kada smo se svi više upoznali. Iako sam slušao mnoge priče kako je teško sklopiti prijateljstvo s njima, u mom slučaju to, srećom, nije bio slučaj. Njihova susretljivost, pomoć, savjeti, ali i nevjerovatna ljubaznost uspjeli su stvoriti jednu sveukupnu pozitivnu sliku u mojim očima koju je sada teško iskriviti. Osim Britanaca, družim se sa Grcima, Indijcima i Amerikancima.

Je li gora magla u Readingu ili u Sarajevu?

- Interesantno je da sam maglu u Readingu vidio tek u tri navrata tokom ove jeseni. Općenito nije bila dugotrajna do neki dan, no priredila je prelijepi prizor u ponedjeljak prilikom podizanja, s obzirom da mi je smještaj blizu jezera. No, zrak je izvrstan. Izuzetno čist, krepak, pravi planinski. Žalim što moram ovo reći, ali da, gora je magla u Sarajevu. Mada, kod nas nije problem magla jer je ona sama po sebi čista vodena para, problem je smog.

Iako ste u Velikoj Britaniji i dalje prognozirate vrijeme za BiH. Kada će zima u našoj zemlji konačno pokazati zube?

- Prognoziram vrijeme za svoju zemlju i dalje jer osjećam da uporedo dok usvajam nova znanja iz oblasti atmosferske fizike imam prostor za poboljšanje kvalitete prognoze, te plasiranih informacija uz širu primjenu termodinamičkih pojmova koji mi šire vidike, a koje ću podijeliti sa stanovništvom na neki pojednostavljeniji način. Smatram to dijelom svoje odgovornosti od prvog dana kada sam krenuo kao amater. Uostalom, nisam htio krenuti pa odjednom stati, a pritom da za to nemam kvalifikaciju. Na tom sam putu i to je ključno, da imam cilj s kojim bi Bosna i Hercegovina dobila školovanu osobu. Što se tiče zime, ona ozbiljnija još za nizine nije izgledna, iako će konačno vrijeme početi nalikovati kalendaru.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.