Nije zaboravljeno: Drugovi pokušavaju sakriti da je i Nikšić tražio povećanje akciza

objavljeno: 12.06.2018. u 17:46

Vozači u Bosni i Hercegovini i susjednoj nam Srbiji zaustavljanjem automobila i blokiranjem saobraćaja izražavaju nezadovoljstvo zbog posljednjih poskupljenja goriva. Dok jedni krivicu vide u kartelskom poslovanju distributera naftom i traže intervenciju entitetskih vlada, drugi koriste priliku kako bi prikupili poene u izbornoj godini tezama o ulozi usvajanja seta zakona o akcizama u aktuelnom rastu cijena goriva.

Tako, primjera radi, SDP daje punu podršku protestu te napominje da se obistinjuje sve ono o čemu je ta stranka govorila kada je "akcizna koalicija uvjeravala javnost kako neće doći do povećanja cijena goriva".

- Ovakav bezobrazluk vlasti je prešao svaku granicu – konstatiraju iz SDP-a te napominju da je rast cijena goriva posljedica usvajanja Zakona o akcizama kojeg su izglasali SDA, SBB, SNSD, HDZBiH i HDZ1990.

Ono što je ta stranka zaista govorila prije nego što je "akcizna koalicija" usvojila set zakona o akcizama se zaista odnosi na mogućnost poskupljenja goriva, a zatim i lančanih poskupljenja ostalih proizvoda, ali su iz SDP-a propustili kazati, tada i danas, da je obaveza povećanja akciza na naftu i naftne proizvode proistekla iz stand-by kreditnog aranžmana kojeg je tadašnja vlast, predvođena SDP-om, ugovorila sa MMF-om.

Dio Pisma namjere upućenog MMF-u 8. januara 2014. godine

- Rast akciza na naftne proizvode i kanaliziranje dodatnih sredstava direktno ka entitetskim fondovima za izgradnju autoputeva. To će pomoći generiranju dodatnih prijeko potrebnih sredstava za izgradnju autoputeva – navodi se u Pismu namjere kojeg su Vijeće ministara BiH i entitetske vlade poslale MMF-u 8. januara 2014. godine.

Nekoliko mjeseci kasnije, 6. maja 2014. godine, je tadašnji federalni premijer Nermin Nikšić (SDP) Upravnom odboru Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH uputio Inicijativu za povećanje akcize na naftne derivate.

Nikšić u inicijativi podsjeća upravo na ranije citirano Pismo namjere MMF-u, kojim se BiH obavezala na povećanje akciza na naftu i naftne derivate te ukazuje na važnost prikupljanja dodatnih sredstava od akciza jer postojeća, od 0,10 KM po litri goriva, ne generiraju dovoljno sredstava za nova kreditna zaduženja.

- Dodatno kreditno zaduženje zahtijeva i osiguranje dodatnih izvora prihoda kako bi se blagovremeno vršile otplate preuzetih obaveza po međunarodnim sporazumima za zaduženje. Kako bi se osigurali uslovi da se JP Autoceste FBiH može dodatno zadužiti, te stvorili uslovi za nastavak izgradnje autoceste, neophodno je osigurati povećanje akcize na naftne derivate za dodatnih 0,10 KM po litri – napisao je Nikšić.

Inicijativa Nermina Nikšića iz maja 2014. godine FOTO: KLIX

Ta inicijativa nije realizirana jer je vlast predvođena SDP-om smijenjena na oktobarskim izborima, ali nametanje obaveze povećanja akciza na naftu nije spriječilo tu stranku da vlast koja je naslijedila njihovu optužuje za, kako danas kažu, neosnovano povećanje akciza koje su i sami tražili.