open-navfaktor-logo
search
Kvalifikacije za EURO
Nijemci svim silama lobirali da se ne odgodi meč protiv BiH, šta žele sada?
Rukometni savez Njemačke činio je sve što je bilo u njegovoj moći kako se utakmica prvog kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo protiv Bosne i Hercegovine ne bi odgodila.
16.12.2020. u 16:03
get url
text

Nijemci su uspjeli u svojim namjerama, pa je EHF na kraju donio odluku da će se susret odigrati u ranije određenom terminu. U meču koji je odigran u Düsseldorfu jedna od najjačih selekcija na svijetu porazila je desetkovane Zmajeve, koji su u svom sastavu imali svega 11 igrača, sa 25:21.

VEZANI TEKST - Protiv Zmajeva željeli igrati po svaku cijenu, sada žele izbjeći učešće na SP-u?

Samo dva dana nakon utakmice između Njemačke i BiH EHF je ipak odlučio odgoditi utakmicu drugog kola kvalifikacija u kojem je naša selekcija u Bugojnu trebala ugostiti Austriju.

No, izgleda da bi se silno lobiranje za odigravanje susreta protiv izabranika Bilala Šumana Nijemcima moglo vratiti kao bumerang.

Rukometni savez Njemačke (DHB) skoro je u identičnoj poziciji u kakvoj je bio RSBiH pred gostovanje u Düsseldorfu, no za razliku od BiH Njemačka ima ogroman broj kvalitetnih igrača.

Naime, Nijemci sada zbog epidemiološke situacije po svaku cijenu nastoje isposlovati odgodu svog gostovanja u Austriji.

Njemačka bi 6. januara, samo osam dana prije početka Svjetskog prvenstva u Egiptu, trebala gostovati u Grazu, dok bi četiri dana kasnije trebala biti domaćin Austriji u Kölnu.

Predsjednik DHB-a Andreas Michelmann je najavio kako će zahtijevati odgodu oba susreta, a ne bi bilo nikakvo čudo da EHF, u kojem Nijemci imaju itekako jak utjecaj, i ovoga puta donese odluku u njihovu korist.

Podsjećanja radi, rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine naredni meč kvalifikacija za EURO 2022 igra 6. januara 2021. godine u Estoniji, a potom će četiri dana kasnije istu selekciju ugostiti u Bugojnu, dok je utakmica drugog kola protiv Austrije odgođena za 8. mart.

Tabela kvalifikacione grupe 2

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.