- Danas se jednostavno ne bih mogao smatrati njegovim drugom i prijateljem da ga nagovaram da ide protiv sebe. Preostaje mi samo da mu se javno zahvalim na onome što smo radili proteklih godina. Nadam se da niko neće shvatiti pretencioznim, ali smatram da smo uspjeli uspostaviti neku novu praksu na političkoj sceni u Bosni i Hercegovini.

VEZANI TEKST - Kojović se oglasio i objasnio zašto je podnio ostavku

Nije to uvijek bio "med i mlijeko". Jako puno je tu bilo i žuči, najčešće jer smo u pojedinim našim organizacijama imali ljude koji nisu baš dijelili našu viziju saradnje zbog toga što su bili opterećeni nekom svojom prethodnom istorijom odnosa. Izdržali smo jer smo vjerovali jedan drugom i jer se nismo međusobno lagali.

Prihvatali smo realnost i radili na onome oko čega smo se mogli dogovoriti. Naravno da bi nam lakše bilo graditi naše pozicije predsjednika da smo se dodvoravali svako svojim članovima koji su bili protiv BH bloka i saradnje SDP-a i NS-a. Nikada nije bilo kako je samo jedna strana željela, tražili smo kompromise i vjerovatno smo zbog toga često imali dodatni stres i probleme, svako u svojoj stranci, odnosno partiji, a vrlo često i u javnosti. Kako je kome odgovaralo nekad su nas optuživali kako Peđa upravlja sa mnom, a nekad ja s Peđom.

VEZANI TEKST - Kojovićeva ostavka: Od spekulacija da će odseliti u SAD do priče da je izgubio povjerenje u NS

Nakon toga su na sličan način dodali i Dinu. Ustvari nikako nisu mogli da shvate kako smo to prvo nas dvojica, a nakon toga i Dino, zaista potisnuli svako svoju sujetu, te da funkcioniramo na razgovoru. Čak i ako se ne slažemo razgovaramo. Nekada nađemo rješenje, nekada ne, ali to nikada nije bio razlog da ne vjerujemo u dobre namjere i da tražimo neke druge razloge zašto se oko nečega nismo mogli složiti. Uostalom, da svi isto mislimo bili bi u istoj partiji.

Nažalost, kad je zdravlje u pitanju tu nema alternative. Kada se osvrnem najviše nas kritikuju zato što eto ne mislimo isto i što se ne možemo dogovoriti oko svega, oni koji ne mogu da se dogovore oko bilo čega, pa su vrlo često posvađani i sami sa sobom jer vrlo rijetko dva puta o istoj stvari imaju isti stav.

Na kraju kako smo i do sada funkcionirali poštujem Peđin stav, čak i kad se ne slažem. Ali na osnovu naše dosadašnje saradnje, bez ikakvog pritiska, zamolit ću ga da još jednom razmisli o svojoj odluci, a ako je ona konačna onda ćemo nastaviti da se družimo, da se imam kome izjadati, ali i čuti iskreno mišljenje i savjet.

Naravno da je interes SDP-a da nastavimo funkcionirati kao do sada, prvo u BH bloku, pa onda kao Trojka. S naše strane to će ostati tako, a ako Peđa ode ostaje nam da vidimo kako će tu saradnju vidjeti osoba koja dođe na njegovo mjesto - poručio je Nikšić.