open-navfaktor-logo
search
Pripremite kokice
Nisu blockbusteri, ali ovo su filmovi koje obavezno trebate pogledati
Godina 2020. bila je iznenađujuće dobra za filmove. Naravno, pod tim ne mislimo na kino filmove jer kina su većinu godine bila zatvorena i filmska je industrija u cijelom svijetu primila udarce od kojih će se vjerojatno oporavljati još godinama.
04.01.2021. u 13:12
get url
text

Ipak, sve je to otvorilo vrata za već pomalo zaboravljene "neblockbustere", filmove u kojima niko ne leti, u kojima u eksploziji ne nestaje pola grada ili čija se radnja ne vrti oko avantura jednog od mnogobrojnih Marvelovih ili DC-jevih super junaka. Ovo je bila neblockbusterska godina, godina u kojoj nismo pričali o filmovima koji su zaradili preko milijardu dolara već činjenici da je pandemija ubrzala neizbježne procese u filmskoj industriji i zatekla glavešine nespremne za novonastalu situaciju.

Kina su patila, streaming servisi procvjetali, ali i počeli se susretati s novima problemima jer Netflix, HBO Max, Amazon, Disney+ niti Hulu (barem još uvijek) nisu adekvatna zamjena za kina i to je jasno svima, a posebno ljudima koji stoje iza potencijalno najvećih ovogodišnjih hitova... Koji to nisu postali.

I dok čekamo da se stvari vrate u (novu) normalu, bacimo pogled unazad i provjerimo kakve nam je filmove donijela "najgora godina ikad".

Sound of Metal

Riz Ahmed iz filma u film postaje sve primjećeniji, a holivudski novopridošlica savršeno balansira između razvikanih blockbustera i manjih filmova kao što je ova priča o bubnjaru koji lagano gubi sluh i sve se više plaši kraja muzičke karijere i života koji poznaje.

Soul

Godina ne bi bila potpuna bez barem jednog Pixarovog hita, a ove godine to je Soul. Priča o muzičaru Joeu Gardneru i njegovoj potrazi za dušom. Pixarov animirani film o jazz muzičaru i soundtrackom za koji su se pobrinuli frontmen Nine Inch Nailsa i oskarovac Trent Reznor i njegov dugogodišnji suradnik Atticus Ross. Već je to dovoljno da ljubitelji muzike provjere taj eksperiment.

Zappa

Zappa je istraživanje arhivske građe u vlasništvu porodice Franka Zappe i pokušaj da se ispriča balansirana priča o njegovom privatnom životu i karijeri, a sudjeluju ljudi koji su ga poznavali, živjeli s njim, voljeli ga i sarađivali.

 

Palm Springs

Pokušaji da se ponovi uspjeh hit komedije Beskrajni dan gotovo su redovno osuđeni na propast, ali Palm Springs jednostavno uspijeva održati svježinu i poznatom receptu dati nešto novo i neodoljivo. Ovo nije bila godina za komedije, ali Palm Springs je romantična komedija koju ne smijete propustiti čak i ako prezirete romantične komedije.

Tenet

Christopher Nolan vjerojatno bi imao jedan od najvećih ovogodišnjih hitova da nije pandemije, ali zahvaljujući mjerama, Tenet je imao tek solidni prolazak u kinima i definitivno nije postao "film koji je spasio kino industriju". Ono što smo dobili je vizualno impresivni, fenomenalno snimljen, ali prečesto zbunjujuć film čija nepotrebna neprohodnost djeluje kao da je sama sebi svrha. Ipak, Nolan se ne propušta i bilo bi neiskreno ne uključiti ga na listu filmova godine.

Da 5 Bloods

Četiri ratna veterana vraćaju se u Vijetnam kako bi pokupili ostatke vođe svog odreda, ali i pošiljku zlata koju su prije više decenija zakopali u džungli. Reditelj Spike Lee proživljava novi uzlet u karijeri, a nakon serije promašaja, Da 5 Bloods djeluje kao nastavak pozitivnog trenda.

Collective

Sve započinje požarom u rock klubu Colective u Bukureštu, a 27 mrtvih i 180 povrijeđenih bio je okidač za proteste protiv rumunske vlade. Grupa novinara ovu priču odluči detaljnije istražiti, a rezultat je ogroman skandal u koji su uključeni svi od vrha do kriminalnog podzemlja. Definitivno nije jedan od najrazvikanijih ovogodišnjih dokumentaraca, ali riječ je o filmu koji ne biste smjeli propustiti.

First Cow

Teško je da ćete pronaći listu najboljih filmova godine, a da na njoj nije novi film Kelly Reichardt. U isto vrijeme, radi se o jednom od onih filmova koje svi hvale, a koji je malo ko pogledao. Jednostavna priča o kuharu i kineskoj doseljenici s početka 19. stoljeća i njihovom velikom poslovnom poduhvatu, definitivno je film koji biste trebali pogledati. Barem mu dajte šansu.

Mank

Novi film Davida Finchera jednostavno ne ispunjava ni jedno od vaših očekivanja. Nije tipičan Fincherov film, nije "ljubavno pismo starom Hollywoodu", nije pokušaj da se "spasi" reputacija Hermana J. Mankiewicza niti Orsona Wellesa, a nije ni pokušaj da se obračuna s toksičnom atmosferom u Hollywoodu. Ovo je jednostavno film o jednom komplikovanom čovjeku i njegovoj Pirovoj pobjedi, a tokom putovanja možete uživati u odlično snimljenom filmu.

Wonder Woman 1984

Odluka da veliki dio Warnerove ponude iduće godine završi na HBO Maxu nije naišla na odobravanje unutar industrije (sasvim opravdano), ali krajnji konzumenti teško da će pronaći prevelikih zamjerki za to da im je film istovremeno dostupan i u kinima i kod kuće. A nastavak hita Wonder Woman jedna je od prvih slasti filmskog proljeća 2021. Ova godina nije bila blaga prema super junacima, ali ovo je dobar dodatak listi i gledateljima je najbitnije to da je bolji od sasvim solidnog prethodnika.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.