open-navfaktor-logo
search
Istraživanja
Njemački stručnjaci riješili uzrok pojave krvnih ugrušaka nakon primljene vakcine protiv COVID-19
Naučnici u Njemačkoj kažu da su razjasnili uzrok rijetke pojave krvnih ugrušaka povezanih s vakcinama protiv koronavirusa Oxford/AstraZeneca i Johnson&Johnson i vjeruju da bi se vakcine mogle izmijeniti kako bi se takva reakcija potpuno zaobišla, piše Financial Times.
27.05.2021. u 21:12
get url
text

Rolf Marschalek, profesor na Univerzitetu Goethe u Frankfurtu, koji od marta vodi istraživanje ovog rijetkog stanja, rekao je da je njegovo istraživanje pokazalo da je problem u adenovirusnim vektorima koji obje vakcine koriste za isporuku šiljastog (spike) proteina virusa SARS-COV-2 u tijelo, prenosi Financial Times.

Mehanizam isporuke znači da vakcine šalju tzv. "spike" protein u ćelijsku jezgru, a ne u tekućinu citosola koja se nalazi unutar ćelije u kojoj virus normalno proizvodi proteine, rekli su Marschalek i drugi naučnici u radu objavljenom u srijedu.

Kada uđu u ćelijsku jezgru, određeni dijelovi šiljastog proteina se spajaju ili razdvajaju, stvarajući mutirane verzije, koje se ne mogu vezati za ćelijsku membranu tamo gdje se odvija važna imunizacija.

Plutajuće mutirane proteine ćelije izlučuju u tijelo, što pokreće krvne ugruške kod otprilike jednog od 100.000 ljudi, prema Marschalekovoj teoriji.

Suprotno tome, vakcine na bazi mRNA, poput vakcina koje su razvili BioNTech / Pfizer i Moderna, dostavljaju genetski materijal spike proteina u ćelijsku tekućinu i on nikada ne ulazi u jezgru.

- Kad se geni virusa nađu u jezgri, mogu stvoriti neke probleme - rekao je Marschalek za Financial Times.

Rijetka reakcija zgrušavanja krvi koja je omela vakcinaciju AstraZenecom i J&J-om, zabilježena je kod 309 od 33 miliona ljudi koji su primili vakcinu AstraZeneca u Velikoj Britaniji, uzrokujući 56 smrtnih slučajeva.

U Evropi su najmanje 142 osobe imale krvne ugruške od 16 miliona primatelja vakcina.

Kao odgovor na to, upotreba vakcina AstraZeneca ograničena je ili obustavljena u više od desetak zemalja.

J&J je započeo s uvođenjem svoje vakcine u Evropi s upozorenjem na pakiranju u aprilu nakon kratke odgode zbog zabrinutosti oko ugrušaka.

Ali Marschalek vjeruje da postoji direktan "izlaz" ako oni koji razvijaju vakcine izmijene slijed spike proteina kako bi spriječili njegovo razdvajanje.

J&J je već kontaktirao Marschalekov laboratorij kako bi zatražio smjernice jer traže načine kako prilagoditi svoju vakcinu kako bi se spriječilo to spajanje, rekao je.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.