open-navfaktor-logo
search
Sindikat upozorio
Novca ima, vlast krši zakon: U osnovnim školama USK neće dobiti januarsku plaću prije marta
Zaposleni u predškolskim ustanovama i osnovnim školama Unsko-sanskog kantona neće u februaru dobiti plaću za januar iako novca imajući u vidu da je usvojen budžet Unsko-sanskog kantona za ovu godinu. Time će nadležno ministarstvo prekršiti i Zakon o radu.
26.02.2022. u 12:14
get url
text
Ilustracija

Na ovo je upozorila Zehra Hadžić, predsjednica Sindikata predškolskog i osnovnog obrazovanja Unsko-sanskg kantona.

Budžet USK za 2022. usvojen je prije deset dana. Do tada je Kanton bio finansijski blokiran i to je bio razlog neisplaćivanja plaća za januar.

- Opravdanje je bilo nedostatak novca, ali sada ga ima. U pitanju je krajnja neodgovornost. Mi u februaru nećemo dobiti januarsku plaću zbog nesposobnosti operativne jedinice pri resornom ministarstvu. Ne znam da li je to revanšizam. Zaposleni u srednjem obrazovanju su plaću za januar dobili jučer. Mi je nećemo dobiti. Prije nego što se plaća pusti, sekretari škola, po proceduri, idu da provjere da li je sve uredu sa unosom. Oni još nisu pozvani. Danas je petak, ide vikend, a zatim praznik. U ponedjeljak je neradni dan – rekla je Hadžić.

VEZANI TEKST - Zaposleni u srednjim školama odbili ponudu iz Vlade USK

Kada je u pitanju ponuda iz Vlade Unsko-sanskog kantona da osnovica za obračun plaća bude povećana na 320 KM, Hadžić je istakla da se većina i njihovih članica izjasnila da ne prihvataju prijedlog Vlade te da traže izjednačavanje ne samo osnovice već i boda sa organima uprave.

Zaposleni u državnoj službi osim osnovice imaju definisan i bod zbog čega je njihova plaća u startu veća od ostalih.

- Osim toga, tražimo da to povećanje ide od januara, a ne od aprila. Tražimo od Vlade što skoriji sastanak da se pokušamo dogovoriti prije poduzimanja bilo kakvih sindikalnih aktivnosti – dodala je Hadžić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.