navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Vitko i zdravo tijelo

Novo istraživanje pokazalo zašto je san tako važan za mršavljenje

Vrijeme je da priznamo moć sna. Započinjanje novog zdravog načina života može nas natjerati da damo prioritet striktnoj rutini vježbanja i novoj prehrani, međutim, ako ne spavamo dovoljno, biće teško vidjeti rezultate, a vaši napori da ostvarite svoje fitnes ciljeve možda neće funkcionirati kako želite.

Objavljeno: 10.03.2023. u 09:00
get url
text

Novo istraživanje je pokazalo da neprekidan san pomaže u postizanju naših ciljeva i da će omogućiti efikasnu rutinu kada unosimo zdraviju hranu u svoj organizam i kada uvedemo novi režim vježbanja.

- Fokusiranje na dobar san – sedam do devet sati noću – može biti važn korak koji će pomoći ljudima da se pridržavaju svoje fizičke aktivnosti i ciljeva modifikacije ishrane - rekao je dr. Christopher E. Kline.

Istraživanje urađeno na 125 odraslih osoba koje namjeravaju smršati.

- Iako nismo intervenirali na zdravlje sna u ovoj studiji, ovi rezultati sugeriraju da optimiziranje sna može dovesti do boljeg pridržavanja modifikacije načina života - rekao je Kline.

Također je otkriveno da bolji san pomaže pojedincima da se prilagode novom rasporedu, uključujući fizičku aktivnost i unos hrane.

- Ovo je bio sjajan primjer koji pokazuje kako san nije vezan samo za samu težinu, već je vezan za stvari koje radimo kako bismo pomogli u upravljanju vlastitom težinom. To bi moglo biti zato što san utiče na stvari koje izazivaju glad i žudnju, vaš metabolizam i vašu sposobnost da regulišete metabolizam i sposobnost donošenja zdravih odluka uopće. Studije poput ove zaista pokazuju da sve ove stvari su povezani, a ponekad je san stvar sa kojom možemo početi da preuzimamo kontrolu i koja može pomoći da se otvore vrata drugim putevima zdravlja - rekao je dr. Michael A. Grandner.