open-navfaktor-logo
search
Domaća produkcija
O ljubavi, prijateljstvu i tradiciji: U Busovači snimljen film "Amanet"
Na nekoliko lokacija u općini Busovača, pod rediteljskom palicom Mirze Begića, snimljen je film "Amanet".
22.07.2022. u 17:31
get url
text

Film je to o ljubavi, prijateljstvu i tradiciji, a uz Mirzu njegov otac Nijaz potpisuje scenarij. U filmu igraju: Nusmir Muharemović, Faketa Salihbegović Avdagić, Adem Smailhodžić, Irfan Kasumović, Mugdim Avdagić, Minka Muftić, Emrah Halilović, Sabina Kulenović, Tihana Miličević.

Priča počinje u malom selu u srednjoj Bosni 1989. godine kada se Asad, momak od 25 godina, vraća sa školovanja u želji da oženi svoju ljubav iz djetinjstva. Ne znajući da njegov sin već ima bračne planove, otac Agan, u brizi da sin ostane neoženjen, dogovara brak s ocem druge djevojke koju Asad i ne poznaje. Otac vrlo brzo umire od srčanog udara, ne saznavši za Asadovu ljubav. Nakon toga, dosadna svakodnevnica u selu, postaje dinamično razotkrivanje svih likova i njihovih individualnih priča. Najbolji Asadov prijatelj Dževad uvlači Asada u svoje polulegalne poslove, ali i raspliće radnju filma u potpunosti...

- Kompletan film je snimljen na nekoliko lokacija u općini Busovača, a najveći dio filma snimljen je u selu Podstijena koje izgledaju prekrasno. Kompletno selo izgleda kao set za film. Selo je skoro u potpunosti napušteno, ali kuće koje su izgrađene šezdesetih godina prošlog stoljeća još se održavaju, obilaze, čuvaju. Upravo taj ambijent je iskorišten kao autentičan za snimanje filma "Amanet" čija radnja se događa 1989. godine. Prva klapa je pala u maju ove godine, a snimanje je završeno prije petnaestak dana – kazao je Muharemović koji igra Dževada.

{$galerijaFotografija}

Pojašnjava da njegov lik možemo okarakterisati kao šarmantnog seoskog varalicu koji, kako on kaže, "uzima pare ljudima koje im ne trebaju".

- On je mangup, ali je beskrajno duhovit i pametan. Niko ne zna čime se bavi, ali svi vide da para ima. S obzirom na to da je rano ostao bez roditelja, prihvatio je i volio Asadove roditelje kao svoje. Uživao sam u kreiranju ovog lika i iskreno se nadam da će i publika uživati – ističe Muharemović.

Atmosfera na snimanju, dodaje, bila je odlična.

- Iskustvo me naučilo da je dobra atmosfera pola posla. Mnogo smo uživali, bilo je jako emotivno. Smijali smo se mnogo, ali pala je i poneka suza. Scenarij je odličan. Nakon prvog čitanja počelo je nestrpljivo iščekivanje prve klape, a sada nestrpljivo iščekujemo premijeru filma. Nikada nisam radio neki projekat u kojem je bilo toliko pozitivne atmosfere, entuzijazma i želje da se napravi dobar posao. Nakon što je objavljen trailer filma, stiglo je mnoštvo reakcija. Željni su ljudi filmova koji imaju "dušu", a ovaj film će biti upravo takav, uvjeren sam u to. Mnogo je novih "lica" u filmu, a i to je nešto što nam je bilo potrebno. Glavnu ulogu igra Zlatan Školjić. S njim i Faketom sam odigrao stotine predstava, ali prvi put smo se našli zajedno u kadru nekog filma. Sretan sam zbog toga – kaže Muharemović.

Premijera filma se očekuje početkom jeseni kada bi trebala krenuti kino distrubucija filma. Distributer za Bosnu i Hercegovinu bit će UNA film, a trenutno se pregovara i sa partnerima iz regije.

- Vjerujem da ćemo imati regionalnu distribuciju filma. Iskreno se nadam da će ovo biti film koji će vratiti publiku u kina kad je u pitanju domaća produkcija. Kažem to jer su brojevi posjetitelja koji pogledaju film u kinu poražavajući. Mnogo je razloga za to, ali mislim da nije ni vrijeme ni mjesto da o tome pričam – zaključuje Muharemović.

Film "Amanet" - 22.07.2022.
1 od 5
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.