open-navfaktor-logo
search
Slabljenje države
Očekuje da ga Putin primi: Ruski vjetar u leđa Dodika će ojačati u rušilačkom pohodu
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u četvrtak, 25. novembra, sastat će se sa predsjednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom. Kako je najavljeno, razgovarat će o cijeni gasa, te regionalnim i svjetskim političkim temama.
24.11.2021. u 21:08
get url
text

Prije ovog puta, otkrio je to danas, imao je susret u Beogradu sa članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, koji također ima u planu posjetu Rusiji. Indikativno je da o sinoćnjem druženju dvojca Vučić-Dodik u Beogradu nije bilo kao što su to uvijek radili, niti saopćenja niti press konferencije.

Dodik je prije nekolio dana poručio da ga čeka "važan put", bez odavanja detalja.

- Radi se o potrebi da se na jednoj tako važnoj adresi popriča još "o tome". U svakom slučaju ja očekujem, kako je rečeno, nakon završetka ove redovne sjednice da Kolegij utvrdi datum posebne sjednice Narodne skupštine RS-a - rekao je Dodik.

VEZANI TEKST - Ima li u EU 15 ruku za sankcije Dodiku, kako će se ponašati Hrvatska, po taktu Berlina ili Moskve

A da se popriča "o tome", znači o prijenosu nadležnosti sa države na entitet Republika Srpska, odnosno produbljivanje političke krize u našoj zemlji. 

Dodik planira do kraja ovog mjeseca da ga primi i Putin. Dođe li do ovog sastanka, a sve su prilike da hoće, Dodika će uz punu podršku Rusije  teško, gotovo nemoguće biti zaustaviti u rušilačkom pohodu na državu Bosnu i Hercegovinu.

Na to je upozorila javnost, među posljednjima u nizu, i Alicia Kearns, zastupnica u parlamentu Velike Britanije. U svom tekstu za Daily Express istakla je kako je "propala Bosna Putinova ambicija (...) jer bi sukob i nestabilnost u našem bliskom susjedstvu doveli do slabljenja NATO-a i osnaživanja ruskog predsjednika".

Dodik je i do sada imao punu podršku Putina za svoju destruktivnu politiku. U proteklih nekoliko godina ruski je predsjednik pet puta primio Dodika, i to uvijek kada mu je trebala podrška ili za izbore ili za održavanje referenduma o neustavnom danu RS-a. 

Ne treba zaboraviti da je upravo Putinova "čelična lady" Valentina Matviyenko prije tri godine tokom posjete našoj zemlji izazvala diplomatski skandal svojim izjavama. Predsjednica Vijeća Federalne skupštine Ruske Federacije u svom je obraćanju u Parlamentu BiH tada govorila da je u "BiH bio građanski rat", te da je stav Rusije da treba prestruktuirati Ustavni sud BiH te da se Sud i Tužilaštvo BiH ne spominju u Ustavu BiH. 

- Smatramo da je prezrela potreba za reformiranje institucija pravde u Bosni i Hercegovini, Ustavnog suda BiH, Tužilaštva BiH i Suda BiH. Rusija se zalaže za predaju vlasti entitetima BiH, zalaže se za uklanjanje visokog predstavnika. Njegovo prisustvo ponižava narode BiH, oni trebaju sami da vladaju sudbinom svoje zemlje - rekla je u aprilu 2018. godine ruska zvaničnica.

VEZANI TEKST - Britanska zastupnica: Propala Bosna je Putinova ambicija, Dodik želi ostvariti Miloševićev san

Dugo vremena Dodik je bio u nemilosti Rusije. Na hlađenje ga je zvanični Kremlj poslao u novembru 2019. godine kada je potpisao Program reformi BiH, čime je ozvaničio nezaustavljivi put Bosne i Hercegovine u NATO. Bio je to njegov pokušaj da ponovo postane američki čovjek i da izdejstvuje skidanje sa američke crne liste. No, nije mu pošlo za rukom, te se nastojao vratiti pod ruski šinjel ispod kojeg je naprasno bio izbačen na vjetrometinu. I uspio je. 

Moskvi ne odgovara američko-evropska ofanziva u Bosni i Hercegovini, koja za cilj ima stvoriti funkcionalnom i prosperitetnom našu državu. U tom slučaju, Bosni i Hercegovini bi trajno bio raskrčen i otvoren put u EU i NATO, što je za Rusiju politička mora. Stoga se Dodik nada još jačoj i glasnijoj Putinovoj podršci. 

Ono što bi moglo uslijediti su sankcije, ali ne Evropske unije, već pojedinačno zemalja članica velike evropske porodice. Da li će to biti dovoljno da se zaustavi Dodik nakon što dobije moskovski vjetar u leđa? 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.