Od srijede obavezno korištenje zimske opreme: Evo šta morate imati u autu

Objavljeno: 13.11.17 u 14:05

Od 15. novembra ove do 15. aprila sljedeće godine u BiH je zakonski obavezno posjedovanje i korištenje zimske opreme, bez obzira na vremenske uvjete.

FOTO: ILUSTRACIJA
FOTO: ILUSTRACIJA

To znači da sva motorna vozila moraju imati odgovarajuću zimsku opremu. Iz MUP-a Kantona Sarajevo podsjećaju koja je obavezna zimska oprema koju svako mora imati u automobilu.

- Za motorna vozila do 8 sjedišta i motorna vozila najveće dozvoljene mase do 3,5 tone: pneumatici sa zimskim profilom na svim točkovima (dubina gazećeg sloja minimalno 4mm) ili pneumatici sa ljetnim profilom (dubina gazećeg sloja minimalno 4mm) i u priboru odgovarajući lanci koji se postavljaju na pogonskim točkovima u slučaju zimskih uvjeta. Za motorna vozila sa više od 8 sjedišta i motorna vozila najveće dozvoljene mase preko 3,5 tone: pneumatici sa zimskim profilom na pogonskim točkovima (dubina gazećeg sloja minimalno 4mm), lanci za snijeg i priručni alat (lopata i vreća pijeska od 25 do 50 kg) ili pneumatici sa ljetnim profilom (dubina gazećeg sloja minimalno 4mm) i u priboru odgovarajući lanci koji se postavljaju na pogonskim točkovima u slučaju zimskih uvjeta (pada snijeg i zadržava se na kolovozu, ugažen snijeg na kolovozu, kiša ledi na kolovozu, zaleđen kolovoz) i priručni alat (lopata i vreća pijeska od 25 do 50 kg) – ističu iz MUP-a KS.

Podsjećaju da ako ovlašteno lice zatekne vozilo koje se kreće bez zimske opreme na dijelu ceste i u vrijeme kad je zimska oprema obavezna, naredit će vozaču da odmah prekine kretanje vozilom i otkloni neispravnost, odnosno da upotrijebi zimsku opremu. Ako vozač ne postupi po naređenju, ovlašteno lice isključit će vozilo iz saobraćaja i oduzeti potvrdu o registraciji vozila.

Novčane kazne za neposjedovanje zimske i druge opreme: 40 KM za vozača, 500 KM za preduzeća ili drugo pravno lice, 500 KM za fizičko lice koje samostalno obavlja djelatnost prevoza.

- Ovim putem apelujemo na sve vozače da na vrijeme osiguraju Zakonom predviđenu zimsku opremu, te i  na taj način doprinesu sopstvenoj, ali i  sigurnosti drugih učesnika u saobraćaju – saopćeno je iz MUP-a KS.