open-navfaktor-logo
search
Pojašnjenje
Odobašić: Nije tačno da je RAK odobrio Telemachu ubiranje "poreza" od građana BiH
RAK nije nadležan za davanje ili nedavanje saglasnosti u vezi sa porezima, pa je nejasno o kakvim je "porezima" riječ. Vjerujemo da je riječ o pogrešnoj formulaciji, i da se misli na eventualno povećanje pretplate za korištenje usluga, što je dozvoljeno i o čemu su kablovski operateri obavezni obavijestiti svoje pretplatnike
10.01.2020. u 10:47
get url
text
Amela Odobašić
Amela Odobašić

Grupacija Telemach je svim gledaocima televizije u BiH uvela dodatni "porez" od 10 posto od iznosa prosječne pretplate na kablovsku TV koji, kako su u Telemachu zamislili, treba da prikupe svi operateri od građana BiH, odnosno korisnika kablovske TV u BiH, i uplate ga na žiro račun ove kompanije. Amela Odobašić, glasnogovornica RAK-a, u razgovoru za Faktor tvrdi da Regulatorna agencija ne odobrava nikome kako će naplaćivati svoje usluge niti je za to nadležna.

Da li je Regulatorna agencija za komunikacije BiH dala saglasnost Telemachu za dodatni "porez" od 10 posto?

- Kao što je poznato, RAK nije nadležan za davanje ili nedavanje saglasnosti u vezi sa porezima, pa je nejasno o kakvim je "porezima" riječ. Vjerujemo da je riječ o pogrešnoj formulaciji, i da se misli na eventualno povećanje pretplate za korištenje usluga, što je dozvoljeno i o čemu su kablovski operateri obavezni obavijestiti svoje pretplatnike.

Presedan je da neko, ko je dobio frekvencije sa obaveznom ponudom da besplatno emituje program građanima cijele BiH, sada taj isti nacionalni resurs BiH zloupotrebljava i prodaje TV sadržaj građanima BiH. Da li na to ima pravo?

- Ako se pitanje odnosi na Telemach BH, važno je pojasniti da kompaniji Telemach BH nije dodijeljena frekvencija za zemaljsko emitovanje, kao što su pojedini mediji prenijeli. S druge strane, ako se misli na odobrenje prijenosa vlasništva sa Pink BH na Nova BH, kao i u brojnim drugim slučajevima, prijenos vlasništva je odobren u skladu sa pravilima Agencije. Svi kablovski/IPTV operateri samostalno sastavljaju programsku ponudu TV kanala, domaćih i stranih, koju nude u svojim sistemima u zavisnosti od komercijalnih interesa i poslovne politike firme. U skladu sa Pravilom o dozvolama za distribuciju audiovizuelnih medijskih usluga i medijskih usluga radija, obaveza kablovskih operatera je da u svojoj ponudi imaju programe javnih RTV servisa i pružalaca audiovizuelnih medijskih usluga iz Bosne i Hercegovine koji vrše emitovanje putem zemaljske radiodifuzije.

Također, bitno je naglasiti da je navedenim pravilom propisana obaveza kablovskih distributera da u svoju ponudu uvrste i sve TV stanice koje emituju u zoni mreže kablovskog distributera. Međutim, od ove obaveze je moguće izuzeće, u slučaju kada sama TV stanica ne dopušta distribuciju svog programa, što je slučaj sa programom Nova BH.

ERONET i M:Tel ne puštaju program bh. televizija jer i oni traže od svojih korisnika 1,40 KM "poreza". Imaju li pravo na to?

- Kao što je rečeno u ranijem odgovoru, svi kablovski/IPTV operateri samostalno sastavljaju programsku ponudu TV kanala, domaćih i stranih, koju nude u svojim sistemima u zavisnosti od komercijalnih interesa i poslovne politike firme, ovo se odnosi i na Eronet i M:Tel.

Nezvanično, vrši se pritisak i na BH Telecom da naplaćuje "porez" od svojih pretplatnika. 

- Kao što se može zaključiti iz prethodnih odgovora, eventualno povećanje pretplate na korištenje usluga je stvar poslovne politike kablovskih/IPTV operatera. Međutim, imajući u vidu način na koji se o ovoj temi izvještavalo proteklih dana, RAK izražava zabrinutost plasiranjem dezinformacija, te apeluje na sve zainteresovane strane koje koriste medijski prostor za vođenje poslovnih kampanja, da vode računa o interesu krajnjih korisnika, koji kao pretplatnici njihovih usluga treba da imaju pravo na tačnu i blagovremenu informaciju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.