Okončano suđenje za zločin protiv civila u Sarajevu: Presuda 26. decembra

objavljeno: 21.12.2017. u 17:53

Saslušanjem dvojice svjedoka odbrane i završnim riječima satrana u postupku danas je u Kantonalnom sudu Sarajevo (KSS) okončano ponovljeno suđenje Slobodanu Bogdanoviću i Goranu Sladoji, optuženima za ratni zločin protiv civila počinjen u Sarajevu sredinom 1992. godine. Izricanje presude u ovom predmetu zakazano je za 26. decembra.

Svjedok Boško Bogdanović, brat optuženog Slobodana Bogdanovića, izjavio je kako su oni kao pripadnici rezervnog sastava policije od 5. do 15. juna 1992. godine (inkriminirani period) bili angažirani kao ispomoć na jednoj od linija razdvajanja.

Naveo je da je u tom periodu s bratom bio svakodnevno, te da se s linije nisu udaljavali. Također je naveo da nikada nije vidio da Slobodan koristi automobil 'jugo' plave boje, vlasništvo jednog od Bešića koji se spominju u optužnici.

Naime, Bogdanovića i Sladoja optužnica tereti da su kao pripadnici vojno-policijskih snaga, 13. juna 1992. godine Bajru i Suada Bešića iz kuće odveli u garažu i udarali ih, a kasnije ih prebacili do Jevrejskog groblja, gdje su ih upotrijebili kao živi štit. Tom prilikom je Suad Bešić smrtno stradao.

Također se terete da su 1992. godine dolazili u kuću porodice Simić i fizički zlostavljali Rajka Simića, jer je, kako se u optužnici navodi, bio oženjen ženom druge nacionalnosti.

Svjedok Bogdanović potvrdio je da poznaje optuženog Sladoja, koji je prije rata radio kao taksista, te naveo da mu je poznato da je Rajko Simić bio privođen, ali da ne zna ko ga je privodio. Dodao je da nije čuo da je Simić bio u sukobu sa Sladojem.

Drugi svjedok odbrane - Nenad Puhalo, čiji je ujak optuženi Bogdanović, kazao je, također, kako ga nikada nije vidio da koristi spomenuti automobil (jugo plave boje).

Zastupnica optužbe, tužiteljica Blaženka Grujić istaknula je u završnoj riječi kako očekuje da će Sud objektivno cijeniti sve okolnosti te iskaze svjedoka, a, prije svega, neposrednih očevidaca i da će, nakon detaljne analize izvedenih dokaza, donijeti zakonitu i pravednu odluku.

Predložila je da Sudsko vijeće ima u vidu okolnosti pod kojima je oštećeni Bajro Bešić dva dana nakon inkriminiranog događaja dao izjavu, a u kojoj ne spominje optužene.

Bogdanovićev branitelj, advokat Radivoje Lazarević navodi da je insistiranje na okolnostima oduzimanja spomenutog vozila bilo u funkciji dokazivanja da njegov branjenik nije učinio ono što mu se stavlja na teret.

Ustvrdio je da su određeni svjedoci optužbe dali kontradiktorne izjave, te predložio da Sud njegovog klijenta oslobodi optužbi.

Branitelj Gorana Sladoja, advokat Midhat Kočo u završnoj riječi je ustvrdio da su otklonjene dileme u pogledu alibija u odnosu na njegovog klijenta, navodeći da je on u inkriminirano vrijeme bio na lokalitetu Tilave.

Dodao je da njegov branjenik nije mogao biti na dva mjesta istovremeno, kao i da iz iskaza svjedoka proistječe da nije imao kontakta s Rajkom Simićem, te, također, predložio izricanje oslobađajuće presude.

Novo suđenje Bogdanoviću i Sladoju uslijedilo je nakon ukidanja prvostepene presude iz novembra 2015. godine kojom su oni bili oslobođeni optužbi.

Nakon što je Tužiteljstvo uložilo žalbu na tadašnju presudu, Vrhovni sud FBiH je u oktobru 2016. godine oslobađajuću presudu ukinuo i predmet vratilo KSS-u na ponovno suđenje.