Olimpijska šampionka specijalni gost Ljetnog judo kampa u Fojnici

Objavljeno: 14.07.17 u 19:31

U organizaciji Judo saveza Federacije Bosne i Hercegovine u Fojnici je 12. jula počeo Ljetni judo kamp koji traje do sutra.

Kamp na kojem učestvuje oko 150 takmičara, trenera i sudija iz Austrije, Holandije, Švicarske i naše zemlje, svečno otvorio predsjednik JS FBiH prof. dr. Branislav Crnogorac, a kamp je danas imao specijalnog gosta, tačnije gošću.

Pokazni trening za sve učesnike kampa u Fojnici održala je Majlinda Kelmeni, olimpijska šampionka iz Rija, ali i svjetska i dvostruka evropska prvakinja.

Arijana Jaha, naša nekada uspješna džudistkinja, a danas generalni sekretar Judo saveza BiH, itekako je zadovoljna samom organizacijom kampa, ali nije krila ni svoje oduševljenje što je džudistkinja svjetskog renomena i reprezentativka Kosova našla vremena da posjeti kamp u Fojnici.

- Izuzetno nam je drago što smo nakon jedne duže pauze uspjeli uspješno organizovati kamp poput ovog u Fojnici. Šteta je što smo zbog smještajnih kapaciteta bili ograničeni na 150 učesnika jer sam sigurna da bi broj učesnika bio i veći da smo raspolagali s većim smještajnim kapacitetima. Sigurna sam da ćemo već sljedeće godine imati preko 300 učesnika - kazala je Jaha, te dodala:

- Posebno sam sretna što smo ugostili Majlindu Keljmendi. Ona je definitivno džudistkinja svjetske klase od koje se mnogo toga naučiti, a osim nje tu je i Driton Kuka, čovjek koji je zaslužan za Majlindine uspjehe.

Saradanja Judo saveza FBiH i reprezentacije i džudista sa Kosova traje još od prije rata, iz vremena kada je Kuka kao takmičar dolazio na kampove u BiH, a saradnja se uspješno nastavila jer selektor reprezentacije Kosova ove godine bio jedan od instruktor na kampu.

- Postoji tradicija naše saradnje već više godina, kako prije, tako i poslije ratova na ovim prostorima. Mnogo smo stvari mi naučili ovdje u Bosni i Hercegovini, a često smo i dolazili. Potom je uslijedila neka pauza, no nakon sastanaka na nekim takmičenjima riješili smo opet uspostaviti saradnju - rekao je Driton Kuka, selektor džudo repezentacije Kosova.

Kuka se osvrnuo i na dešavanja i rad učesnika kampa.

- Zadovoljan sam radom na kampu, baš kao i novom generacijom takmičara koja stasava u BiH. Džudo je jedan od najtrofejnijih, ako ne i najtrofejniji sport u vašoj zemlji. Prema onome što sam vidio kako ovdje rade Brane Crnogorac, Arijana Jaha i ostali gotovo sam siguran da će džudo i u budućnosti ostati jedan od najtrofejnijih sportova u BiH - naglasio je trener olimpijske šampionke Majlinde Kelmendi, te dodao:

- Doći do olimpijskog zlata je mukotrpan put za koji je potrebno da se posloži mnogo, mnogo kockica.

Kakav je osjećaj osvojiti medalju na Olimpijskim igrama i stajati na najvišem mjestu pobjedničkog postolja najbolje zna reprezentativka Kosova, koja kaže kako uvijek rado dolazi u našu domovinu.

- Ovdje u Bosni i Hercegovini osjećam se sjajno. Kada sam bila mlađa mnogo češće sam dolazila u BiH i Sarajevo. Ipak, otkako sam se počela takmičiti u seniorskoj konkurenciji bilo je jako teško pronaći vremena za dolaske u vašu zemlju, ali sretna sam jer sam ponovo tu - istakla je džudistkinja koja je Kosovu donijela prvu olimpijsku medalju, i to zlatnu.

Kelmendi je kazala kako je među učesnicima Ljetnog judo kampa u Fojnici vidjela nekoliko izuzetno talentovanih takmičara i takmičarki za koje vjeruje da bi mogli biti pravi nasljednici Larise Cerić.

- Iako sam za ovu specijalnu priliku u BiH stigla avionom i odradila samo jedan trening i on mi je bio dovoljan da vidim da među učesnicima kampa ima takmičara koji će postati legitimni nasljednici moje dobre prijateljice Larise Cerić. Ona je pravi uzor za sve njih i prava je šteta što u Riju nije uspjela osvojiti medalju. Ipak čvrsto vjerujem da će to učiniti na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020. godine - kazala je Kelmendi koja se sprema za Svjetsko prvenstvo koje počinje 28. augusta u Budimpešti, a na koje, će sudjelovati i najbolji bh. takmičari.