open-navfaktor-logo
search
NAJBOLJI U BIH
Omladinska škola FK Željezničar dokaz da se u BiH mogu stvoriti vrhunski igrači
Prve fudbalske korake na Grbavici su napravili između ostalih Džeko, Baljić, Šehić, Zukanović
31.08.2018. u 10:15
get url
text

Omladinska škola Fudbalskog kluba Željezničar jedna je od najboljih u Bosni i Hercegovini.

Osim što je dala veliki broj prvotimaca za klub sa Grbavice, mnogi od momaka koji su fudbalom počeli da se bave u plavom dresu, bili su ili su današnji reprezentativci BiH. Naravno, najsvjetliji primjer je Edin Džeko, godinama jedan od najboljih napadača Evrope, ali ne treba zaboraviti ni imena poput Elvira Baljića, koji je svojevremeno nosio dres Real Madrida, pa ni Ervina Zukanovića, koji dugo uspješno igra u italijanskoj Seriji A.

U Željezničaru teže tome da “proizvode“ kvalitetne fudbalere, ne samo kako bi s uspjehom nosili dres kluba, nego kako bi, u današnje vrijeme kada je fudbal veliki biznis, osigurali egzistenciju zahvaljujući talentovanim igračima. U današnjem prvom timu Željo ima veliki broj igrača poniklih u klupskoj školi, a izdvajaju se jedni od najmlađih prvotimaca Anela Šabanadžović (1999. godište) i Haris Hajdarević (1998).

Haris Alihodžić, direktor Omladinske škole FK Željezničar, za Anadolu Agency (AA) ističe da je veoma važno da mladi igrači dobijaju šansu u prvom timu.

- S obzirom da je Željezničar najveći klub u državi imamo daleko najbrojniji omladinski pogon što se tiče polaznika i trenera. Imamo 13 trenera plus dva trenera golmana i oko 430 polaznika, koji su raspoređeni u 23 selekcije - priča Alihodžić za AA i dodaje da klub ima tri juniorske, četiri kadetske, dok su ostale selekcije predpionira, pionira, pjetlića i cicibana.

Najmlađa selekcija u Omladinskoj školi su dječaci rođeni 2012. i 2013. godine.

- Omladinska škola radi na jednom terenu sa vještačkom travom. Tu su nam sve selekcije, od najmlađih do najstarijih. Svakako da bi najbolji izlaz bio, da se što bolje radi, da taj teren rasteretimo kako bi ove selekcije Premijer lige, a to je njih pet, radile na odvojenom terenu. Naša Uprava, koja vrijedno radi zalaže se da pomoćni teren sa prirodnom travom dobije licencu, da ga stavimo u pogon i da se konkretno Premijer liga igra tu, što bi bilo od velikog značaja - priča Alihodžić.

Navodi da je u prvom timu Željezničara danas dosta igrača iz omladinskog pogona kluba. To su golman Vedran Kjosevski, koji je postao i reprezentativac BiH, zatim Dženan Zajmović, Hajdarević, Šabanadžović, Aldin i Eldar Šehić, Kemal Osmanković...

- Pored igrača koji su izašli iz juniorskog staža, imamo još pet, šest igrača koji su potpisali ugovore sa prvim timom, a to su Jasmin Kršić, najbolji golman juniorske Premijer lige prošle godine, Enio Zilić, Dženan Osmanović, Alen Muhanović i Faris Zubanović, koji igra veoma dobro i najbolji je strijelac Premijer lige. Imamo obećavajuću generaciju za koju se nadam da će se naredne godine u ljeto, kada im bude isticao juniorski staž, mnogi od njih pridružiti seniorskoj ekipi - optimističan je Alihodžić i izražava nadu da će šef stručnog štaba seniorskog tima u budućnosti dati priliku igračima iz Omladinske škole.

Po njemu to bi bilo veoma važno, a očekuje ukoliko Milomir Odović ostane na poziciji trenera prvog tima, da će mnogi juniori dobiti priliku da pokažu šta znaju u seniorskoj konkurenciji.

- To je budućnost. Dati šansu mladim igračima i da klub zaradi na tome. Kao što smo imali prije dvije ili tri godine veoma dobru sinergiju između menadžera i kluba kada su se naša dva ponajbolja mlada igrača, a to su Riad Bajić i Amir Hadžiahmetović prodali u Tursku - priča Alihodžić za AA.

Naglašava da je u Željezničaru ponikao veliki broj igrača, koji danas igraju u Evropi. Posljednji primjer je Armin Hodžić koji je iz zagrebačkog Dinama prešao u mađarski MOL Vidi u transferu vrijednom dva i po miliona eura.

- Sigurno treba spomenuti jednog Edina Džeku, dijete Grbavice, igrača koji je jedan od najboljih napadač, ne trenutno sad, nego u historiji fudbala. Čovjek koji je dao ogroman broj golova i oborio mnoge rekorde u Italiji i Engleskoj. Pored njega, naravno, imamo i Zukanovića, Ibrahima Šehića, prije toga i Baljić, koji je ponikao u našem klubu, a trenutno radi sa Safetom Sušićem - kaže Alihodžić.

Šef omladinskog pogona sarajevskih Plavih smatra da je u današnje vrijeme teško očekivati da klubovi Premijer lige BiH na duži vremenski period zadrže izdanke sopstvene škole.

- Sada ako imate mladog, talentovanog, dobro igrača i dođe neko i ponudi 400-500 hiljada eura naravno da će ga klub prodati. Međutim, kada bi neko rekao hajmo ga zadržati, što bi sigurno bilo bolje, da ostane još par godina tu i da napravimo još bolju i kvalitetniju ekipu, to je jako teško. Ipak, pruži vam se prilika u datom trenutku i ako ga tada ne prodate ko zna šta će biti za godinu ili dvije. Možda će i propasti taj transfer. Imali smo takav primjer sa Kenanom Hasagićem, tako da imamo loša iskustva - naglašava Alihodžić.

Alihodžićeva poruka mladima koji žele da se bave fudbalom je da je najvažnije da izaberu ispravan klub.

- Predlažem im FK Željezničar, jer sam i sam tu počeo sa šest godina. Dakle, daleke 1974. godine sam došao na Grbavicu i tu sam se najviše zadržao. Ne mogu, a da ne spomenem najveći uspjeh Omladinske škole od prošle godine, kada su juniori Željezničara ušli među 24 najbolje ekipe u Evropi. Radi se veoma dobro u školi i dolazi mnogo dobrih igrača, a imamo namjeru i da ih dovodimo - završio je Alihodžić.

Šabanadžović, iako mu je tek 19 godina, već dvije sezone je prvotimac Željezničara, što dovoljno ilustruje koliko se kvalitetno radi u omladinskim selekcijama sarajevskog kluba. Zanimljivo, Anel je sin Refika Šabanadžovića, nekadašnjeg reprezentativca bivše Jugoslavije, koji je između ostalih igrao za Želju i Crvenu zvezdu s kojom je osvojio naslov prvaka Evrope.

- Drago mi je što sam prošao cijeli omladinski pogon Željezničara. Te neke prelomne godine, kada je riječ o tome da li ćeš postati profesionalni fudbaler ili ne, su kadeti, a pogotovo juniori. Mislim da smo imali veoma dobru ekipu u juniorima to smo pokazali u Ligi prvaka, gdje je izašlo nekoliko pojedinaca koji smo se ustalili u prvom timu - kaže Šabanadžović i nastavlja:

- U omladinskim kategorijama svi sanjamo o tome da istrčimo na ovaj teren, da zaigramo za prvi tim Željezničara. Zahvalan sam što mi se to ostvarilo i nadam se da ću odigrati još dosta utakmica za Željezničar.

Smatra da su mu igre sa juniorskom ekipom u Omladinskog Ligi prvaka jako puno pomogle u razvoju.

- Osjetili smo kako je to igrati na najvišem nivou u Evropi protiv najboljih ekipa i mislim da smo se veoma dobro pokazali. Imam ugovor još dvije godine. Nadam se da ću ga ispoštovati i da ću se ostvariti neki inostrani transfer, što je cilj svakog igrača - otvoren je Šabanadžović.

Izrazio je nadu da će sa Željezničarom ove sezone osvojiti duplu krunu, ako ništa onda barem naslov prvaka BiH.

Hajdarević je nepunih godinu dana stariji od Šabanadžovića, a prošao je isti put do prvog tima, na šta je ponosan i zbog čega je jako sretan.

- Svaki period u omladinskoj školi veoma je bitan za mladog igrača, a po meni vjerovatno najvažniji za razvoj je u juniorima. Tada igrač gleda sebe da li će nastaviti karijeru u fudbalu. Osjećaj je nevjerovatan, pogotovo kada se potpiše taj ugovor i odigra prva utakmica. Zaista je nevjerovatno, pogotovo za mladog igrača, kada dobije priliku da igra za veliki klub kao što je Željezničar - rekao je Hajdarević.

I Hajdarević smatra kako im je igranje u Omladinskoj Ligi prvaka jako puno značilo, jer su mogli da se uporede sa vršnjacima iz evropskih klubova, ali i da dođu do velikog iskustva.

Hajdarević, koji ima ugovor sa Željom na još tri godine, također se nada osvajanju pehara sa najtrofejnijim bh. klubom.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.