Općina Centar: Nastavlja se izgradnja biciklističke staze

Objavljeno: 20.02.18 u 14:18

Izgradnja biciklističke staze koja povezuje Alipašinu ulicu sa parkom na Jezeru bit će nastavljena tokom ove godine.

Biciklističke staza povezivat će Alipašinu ulicu sa parkom na Jezeru
Biciklističke staza povezivat će Alipašinu ulicu sa parkom na Jezeru

Sarajevska Općina Centar je u svom budžetu za 2018. godinu izdvojila iznos od 336.184 KM za realizaciju druge faze ovog projekta, za koju su ugovor potpisali načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić i direktor građevinske firme Grakop iz Kiseljaka Senad Sejdić.

Grakop već izvodi radove na izgradnji prve faze biciklističke staze, a ovaj projekat je vrijedan 300.000 maraka, navodi se u saopćenju Općine Centar.

- Prva faza izgradnje biciklističke staze kreće od ulice Sutjeska do ulaza u kompleks Zetra, ukupne dužine 841 metar. Nakon uklanjanja postojećih kocki i ivičnjaka na dionici od ulice Sutjeska do pijace Ciglane, ugradili smo novu betonsku podlogu i počeli smo sa vraćanjem postojećih te ugradnjom novih betonskih kocki na dijelu koji će služiti kao pješačka staza. Preostala je još dionica od Energopetrolove pumpe do glavnog ulaza u Zetru, što iznosi oko 150 metara. Na kraju radova bit će izvršeno asfaltiranje nove biciklističke staze te postavljanje vertikalne i označavanje horizontalne saobraćajne signalizacije – kazao je Mujo Topalović, šef gradilišta.

Druga faza izgradnje obuhvata dionicu od ulaza u kompleks Zetra do parka Jezero dužine 802 metra. Ukupna dužina biciklističke staze iznosi oko 1.644 metara. Završna podloga biciklističke staze će biti asfalt obojen u crvenu boju. Sa realizacijom ovog projekta biciklisti i pješaci će imati nesmetanu putnu komunikaciju do parka na Jezeru gdje će moći uživati u najvećoj gradskoj zelenoj oazi, o kojoj također brigu vodi Općina Centar.