Općina Centar: Nastavlja se izgradnja biciklističke staze

objavljeno: 20.02.2018. u 14:18

Izgradnja biciklističke staze koja povezuje Alipašinu ulicu sa parkom na Jezeru bit će nastavljena tokom ove godine.

Sarajevska Općina Centar je u svom budžetu za 2018. godinu izdvojila iznos od 336.184 KM za realizaciju druge faze ovog projekta, za koju su ugovor potpisali načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić i direktor građevinske firme Grakop iz Kiseljaka Senad Sejdić.

Grakop već izvodi radove na izgradnji prve faze biciklističke staze, a ovaj projekat je vrijedan 300.000 maraka, navodi se u saopćenju Općine Centar.

- Prva faza izgradnje biciklističke staze kreće od ulice Sutjeska do ulaza u kompleks Zetra, ukupne dužine 841 metar. Nakon uklanjanja postojećih kocki i ivičnjaka na dionici od ulice Sutjeska do pijace Ciglane, ugradili smo novu betonsku podlogu i počeli smo sa vraćanjem postojećih te ugradnjom novih betonskih kocki na dijelu koji će služiti kao pješačka staza. Preostala je još dionica od Energopetrolove pumpe do glavnog ulaza u Zetru, što iznosi oko 150 metara. Na kraju radova bit će izvršeno asfaltiranje nove biciklističke staze te postavljanje vertikalne i označavanje horizontalne saobraćajne signalizacije – kazao je Mujo Topalović, šef gradilišta.

Druga faza izgradnje obuhvata dionicu od ulaza u kompleks Zetra do parka Jezero dužine 802 metra. Ukupna dužina biciklističke staze iznosi oko 1.644 metara. Završna podloga biciklističke staze će biti asfalt obojen u crvenu boju. Sa realizacijom ovog projekta biciklisti i pješaci će imati nesmetanu putnu komunikaciju do parka na Jezeru gdje će moći uživati u najvećoj gradskoj zelenoj oazi, o kojoj također brigu vodi Općina Centar.