open-navfaktor-logo
search
Postignut dogovor
Otkrivamo sadržaj Sporazuma lidera SDA, DF-a i SBB-a: Detaljna raspodjela pozicija na svim nivoima
Utvrđeno je da će se raspodjela pozicija vršiti na osnovu procentualne zastupljenosti stranaka u parlamentarnoj većini
13.12.2019. u 12:03
get url
text
Bakir Izetbegović, Fahrudin Radončić i Željko Komšić

Predsjednici Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović, Demokratske fronte (DF) Željko Komšić i Saveza za bolju budućnost (SBB) Fahrudin Radončić potpisali su danas u Sarajevu koalicioni sporazum koji se odnosi na formiranje svih nivoa vlasti, od državnog do kantonalnih.

U koalicionom sporazumu, koji je u posjedu Faktora, ističe se da će ove tri stranke u narednom mandatu djelovati u skladu sa dokumentom "Principi i program djelovanja parlamentarnih većina za mandat 2018. – 2022." i Akcionim planom za provođenje ovog dokumenta, te zajedničkom izjavom ove tri stranke iz maja ove godine.

VEZANI TEKST - Izetbegović: Postignut dogovor o Kantonu Sarajevo, SDA će imati sedam ministara u Vladi

Utvrđeno je da će se raspodjela pozicija vršiti na osnovu procentualne zastupljenosti stranaka u parlamentarnoj većini.

Na taj način je utvrđeno da će na državnom nivou SDA-u pripasti pozicija bošnjačkog člana kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH i sekretara Zajedničkih službi Parlamentarne skupštine BiH, te pozicije ministra vanjskih poslova BiH i četiri zamjeničke pozicije u Vijeću ministara BiH. SBB-u će pripasti pozicija ministra sigurnosti BiH, a DF-u pripada pozicija ministra odbrane BiH.

Kada je federalni nivo vlasti u pitanju, SDA-u pripada pozicija bošnjačkog potpredsjednika FBiH, predsjedavajućeg Zastupničkog doma, potpredsjednika Doma naroda, premijerska pozicija, te pet ministarstava u Vladi FBiH.

DF će imati potpredsjednika FBiH iz reda srpskog naroda i tri ministarstva u Vladi FBiH, dok će SBB imati dvije ministarske pozicije.

Zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamenta FBiH iz reda srpskog naroda bi trebao biti iz Socijaldemokrata BiH.

Raspodijeljene su i pozicije u Kantonu Sarajevo (KS), gdje će SDA-u pripasti pozicija predsjedavajućeg Skupštine KS i sedam ministarstava, SBB će imati tri ministarstva, a DF dva. Premijer bi, sudeći prema najavama, trebao biti nestranački kandidat, a spekulira se o imenu Marija Nenadića.

{$galerijaFotografija}

Sporazum SDA, DF, SBB, 13. decembar 2019.
1 od 3
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.