open-navfaktor-logo
search
Doktorica otkrila
Ove namirnice uništavaju koncentraciju i slabe pamćenje
Manje šanse za pojavu demencije imat ćete i ako tokom života vodite računa o prehrani.
23.01.2023. u 08:54
get url
text

Barem tako kaže dr. Uma Naidoo, koja se bavi prehranom i proučavanjem bakterija u crijevima i metaboličkim procesima koji mogu utjecati na funkcioniranje memorije.

Naidoo navodi kako postojeće studije pokazuju da postoji šansa da se smanji mogućnost razvoja demencije ako se izbjegavaju određene namirnice koje negativno utječu na crijeva, ali i posljedično na pamćenje i fokus.

- Ovo su namirnice koje lično izbjegavam upravo zato što potiču upale i uništavaju zdravlje mozga – kaže Naidoo.

Šećeri

Iako mozak dolazi do energije putem glukoze, prehrana koja uključuje puno šećera može dovesti do pretjerane količine glukoze u mozgu što pak može voditi do problema s pamćenjem i gubitkom plastičnosti u hipokampusu - dijelu mozga koji kontrolira pamćenje.

Kolači i gazirana pića često su puni dodanih šećera i zato ih treba izbjegavati.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) preporučuje da unos šećera na dnevnoj bazi bude manji od 10 posto ukupnog dnevnog energetskog unosa kada je riječ o djeci, ali i o odraslima. Dakle, unosimo li dnevno u organizam 2.000 kalorija, od šećera bi trebalo potjecati do 200 kalorija. Dvjesto grama šećera otprilike je kao 10 konzumnih paketića šećera za kafu.

Pržene namirnice

Krompiri, riba ili pržena piletina mnogima su omiljene namirnice, ali kada se radi o zdravlju mozga, bilo bi potrebno ipak smanjiti unos pržene hrane. Jedna studija pokazala je kako je prehrana bogata ovakvim namirnicama povezana s lošijim rezultatima na testovima pamćenja. Razlog bi mogao ležati u tome što ovako pripremljena hrana može uzrokovati upalne procese koji će oštetiti krvne žile koje nutrijente dovode do mozga.

Ugljikohidrati si visokim glikemijskim indeksom

Iako hljeb i tjestenina nemaju sladak okus, tijelo ih i dalje procesuira na vrlo sličan način kao šećere. To znači da i one mogu povećati rizik od depresije. Ne morate ugljikohidrate potpuno izbaciti iz prehrane, ali potrebno je pripaziti koje jedete. Ugljikohidrati boljeg kvaliteta su ustvari cjelovite žitarice, namirnice pune vlakana, i one koje imaju niži glikemijski indeks. Namirnice koje biste trebali manje jesti su krompir, bijeli hljeb i riža.

Alkohol

Dok alkoholna pića mogu nakratko odagnati stres od svakodnevnog života, stalno konzumiranje ipak može dovesti do problema.

Archana Singh-Manoux, profesorica i naučnica na francuskom institutu za zdravlje i istraživanja, pratila je 23 godine 9.000 osoba kako bi se potvrdilo šta alkohol radi mozgu. Rezultati pokazuju kako osobe koje piju alkohol ili koje piju više od 14 pića u sedmici imaju veći rizik od razvoja demencije u poređenju s onima koji su ga pili umjereno. Osobe koje piju više od 14 alkoholnih pića u sedmici smatraju se onima koje piju previše. Alkohol se ne bi trebao konzumirati kako bi se zaboravilo na brige, a sigurno ga ne bi trebalo piti često.

Nitrati

Koriste se kako bi namirnice duže trajale ili im se pojačala boja, poput suhog mesa ili kobasica, a njihova konzumacija može biti povezana s depresijom. Jedna nedavna studija pokazala je kako nitrati mogu promijeniti stanje u crijevima tako da utječu na ravnotežu bakterija, piše cnbc.com u svom ranije objavljenom tekstu. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.