open-navfaktor-logo
search
Opasne kombinacije
Ovo bismo svi trebali znati: Hrana i lijekovi koji nikako ne idu zajedno
Svi mi ljekaru ili farmaceutu uglavnom postavljamo pitanje - kada uzeti lijek (prije ili nakon obroka). Međutim, pitanje - koju vrstu hrane treba izbjegavati, vrlo je rijetko. Manje je poznato da kod uzimanja određenih lijekova treba obratiti pažnju na izbor namirnica, jer one mogu djelovati na pojedine sastojke lijeka i stvoriti neželjene, pa čak i opasne posljedice. To nazivamo interakcijom hrane i lijeka.
30.01.2020. u 20:03
get url
text

U nastavku pročitajte koje namirnice i lijekove nikako ne biste trebali kombinirati:

Ako pijete lijekove za povišen krvni pritisak

Izbjegavajte banane. Ovi lijekovi mogu podići nivo kalija, koji je navodno dobar za nas, ali u prevelikim količinama može izazvati razne srčane komplikacije, uključujući nepravilan i ubrzan rad srca. Druga hrana bogata kalijem je lisnato povrće, narandže i zamjene za so.

Ako uzimate antibiotike

Izbjegavajte mliječne prozivode. Visok sadržaj kalcija u mliječnim proizvodima može spriječiti pravilno apsorbiranje antibiotika. Lijekove biste zapravo trebali popiti dva sata prije jela kako bi se mogli pravilno apsobrirati.

Ako uzimate lijekove protiv bakterijskih infekcija

Izbjegavajte suhomesnate proizvode. Ova hrana sadrži aminokiselinu - tiramin koja može dovesti do promjene krvnog pritiska. Nalazi se u dimljenoj, fermentiranoj hrani, kobasicama, salami i obrađenim sirevima. Također je možete pronaći u bananama, avokadu, čokoladi i alkoholu.

Ako uzimate lijekove za reguliranje holesterola

Ovi lijekovi ne trpe grejpfrut i sok od ovog voća jer u kombinaciji s njima dolazi do povećanja protoka kravi. To će vas učiniti osjetljivim na nuspojave, a najčešće se javlja bol u nogama.

Ako pijete lijekove za srce

Izbjegavajte slatki korijen. Slatki korijen sadrži glicirhizin koji, u kombinaciji s digoksinom, može izazvati nepravilan rad srca, a ponekad čak i ozbiljne probleme. Slatki korijen također inhibira efekt nekih lijekova poput onih za krvni pritisak, razrijeđivanje krvi, lijekova protiv bolova i tableta za kontracepciju.

Ako uzimate antikoagulante

Nikako ne pijte sok od brusnice. Istraživanja su pokazala da ljudi koji piju sok od brusnice, a da pritom uzimaju i antikoagulante – lijekove za sprečavanje zgrušavanja krvi, imaju drastično razrijeđenu krv što može dovesti do opasnih zdravstvenih problema.

Ako pijete lijekove za štitnu žlijezdu

Zaboravite orahe. Orasi sprečavaju pravilno apsorbiranje ovih lijekova. Mnogi ih ljekari preporučuju uzimati uvečer, prije spavanja, tako da tijelo ima dovoljno vremena apsorbirati hemikalije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.