Ovo su najgore namirnice koje možete pojesti pred spavanje

Objavljeno: 05.05.17 u 09:49

Nutricionisti su sastavili listu namirnica koje treba izbjegavati u večernjim satima, pred odlazak na spavanje, jer one mogu poremetiti san, a samim time i izazvati druge zdravstvene probleme poput pretilosti ili slabijeg imuniteta.

Odrezak nije dobra ideja za večeru  FOTO: ILUSTRACIJA
Odrezak nije dobra ideja za večeru FOTO: ILUSTRACIJA

Masna hrana

Ovakva hrana predstavlja opterećenje za probavni sistem, pa su ljudi zbog nje tokom dana pospaniji i više spavaju. To na kraju može opteretiti organizam viškom kilograma, ali i remetiti noćni san. Stručnjaci ovo objašnjavaju lučenjem hormona oreksina, koji može poremetiti djelovanje hormona koji reguliraju san i apetit.

Alkohol

Mnogi primjećuju da nakon nekoliko čašica lakše zaspe, ali alkohol prekida dublje faze sna, koje su važne za pamćenje i motoričke vještine. Iako može potaknuti dubok san na početku večeri, ali u drugoj polovici može izazvati učestalo buđenje uslijed sanjanja čudnih snova, zbog čega često sutradan budemo neispavani.

Meso

Dok spavamo, naš organizam ne probavlja hranu, pa je obrok bogat proteinima, koji se i inače dugo razlažu, ubistvo za san. Ukoliko već jedete meso za večeru, odaberite puretinu koja pored proteina sadrži i aminokiselinu triptofan koja izaziva pospanost.

Začinjena hrana

Ovakvi obroci mogu podići tjelesnu temperaturu, što zbunjuje naš mozak, jer inače temperatura prirodno opada kako se bliži vrijeme za spavanje.

Kafa

Kofein se zadržava u tijelu satima, tako da kafa poslijepodne nije dobra ideja ako planirate ići ranije spavati. Čaj također sadrži kofein, ali biljni čajevi mogu pomoći da lakše zaspite.

Čokolada

Kao i ostale poslastice, čokolada je skriveni izvor kofeina, a što je čokolada tamnija, kofeina ima više zbog većeg postotka kakaa. Gazirana pića s karamelom također mogu sadržavati kofein.