Ozbiljna konkurencija zelenom: Crveni čaj obiluje antioksidansima, a ne sadrži kofein

Objavljeno: 10.05.17 u 21:00

Sigurno ste probali i zeleni i crni čaj, a potrudli ste se i da znate sve o njihovim ljekovitim svojstvima.

Čaj se nekada davao bebama kada bi imale kolike jer otpušta grčenje mišića FOTO: ILUSTRACIJA
Čaj se nekada davao bebama kada bi imale kolike jer otpušta grčenje mišića FOTO: ILUSTRACIJA

Ali jeste li čuli za crveni čaj za koji se vjeruje da je najzdraviji?

Pravi se od biljke rooibos koja raste u Africi, a njeno ime znači crveni grm. Veoma je ukusan, bogat antioksidansima, djeca ga vole, a ono što je najvažnije ne sadrži kofein. Mislimo da su ovo sjajni razlozi da ga potražite i probate.

Od rooibos biljke se u Južnoj Africi tradicionalno prave razna osvježavajuća pića, a crveni čaj je postao polpularan i na našem kontinentu posljednjih godina kada se pročulo za njegova antioksidativna svojstva.
Tradicionalno, listovi ovog grma beru se, zatim se izlupaju čekićem, fermentiraju, pa suše, a kao rezultat dobija se crveni čaj koji je veoma ukusan, a ne izaziva nervozu.

Čaj se nekada davao bebama kada bi imale kolike, jer otpušta grčenje mišića.

Također, sve je više dokaza da antioksidansi, koji se u njemu nalaze, preventivno djeluju na nastanak srčanih oboljenja, pa čak i da suzbija znakove preranog starenja.
Upravo iz ovog, posljednje navedenog razloga rooibos često možemo naći među sastojcima krema protiv bora i losiona za tijelo.

Istraživanja provedena u Japanu potvrdila su antimutagenu, antikancerogenu, antiupalnu i antivirusnu aktivnost ove biljke, što znači da snažno štiti organizam, a pored svega toga sadrži i antialergijska svojstva.

Rooibos je posebno bogat antioksidansom kvercetinom, tzv. titanom među antioksidansima jer pospješuje zdravlje srca i smanjuje rizik od mnogih kancerogenih oboljenja.

Pored kvercetina sadrži i dva veoma rijetka antioksidansa aspalatin i notofagin. Aspalatin potpomaže reguliranje hormona i šećera u krvi, a samim tim sjajna je prevencija za dijabetes tipa 2 dok notofagin smanjuje rizik od Alzheimerove bolesti.
Odličnog je okusa, a možete ga piti zaslađenog ili nezaslađenog.