Nedjelja, 25.02.2024.
h

Panama Papers: Direktor Bosnalijeka podružnicu offshore firme osnovao i u BiH

Povodom informacija u vezi sa offshore kompanijom, oglasio se i Uzunović koji ističe da je sve što je radio bilo u skladu sa zakonom.

Međunarodni konzorcij istraživačkih novinara (ICIJ) je u okviru afere Panama Papers objavio imena bh. građana koji su osnovali offshore kompanije u poreskim rajevima, odnosno preduzeća legalno registrovana u državama koja nude izuzetno niske poreske stope i visok stepen zaštite podataka o vlasnicima.

Na listi su se našli bivši bh. ambasador u Kini Amel Kovačević, Edin Smajić te direktor Bosnalijeka Nedim Uzunović. Od ranije je poznato da se na spisku nalaze zvornička firma Alumina te Vid Jakšić iz Zvornika. Uzunović se navodi kao dioničar kompanije Serreta Investing Inc. registrirane na Britanskim djevičanskim otocima 14. januara 2009. godine, a firma je neaktivnom proglašena 6. novembra 2015. godine. Ovu kompaniju je osnovala firma Unitrust Corporate Services Ltd. koja je specijalizirana za osnivanje offshore kompanija. Firma Serreta Investing Inc. se prema podacima do kojih je došao Faktor navodi i kao osnivač bh. kompanije Serreta Investing d.o.o. Sarajevo.

Stanari bez informacija

Prema podacima iz službenog online registra poslovnih subjekata, sjedište firme je ulica Zije Dizdarevića broj 26. Ekipa Faktora posjetila je ovu adresu, ali stanari su nam kazali da u njihovoj kući nikad nije bila registrovana kompanija Serreta Investing d.o.o. Sarajevo.

– U našoj kući je jedino bila registrovana, prije pet ili šest godina, kompanija Met:prom u kojoj je radio između ostalih i Tuzović Vedad – kazali su nam stanari. Tuzović Vedad je svojevremeno bio i član Nadzornog odbora Bosnalijeka.

Stanari kuće ističu da ne poznaju ni Jasminu Uzunović koja je navedena kao direktor firme Serreta Investing d.o.o.

Povodom informacija u vezi sa offshore kompanijom, oglasio se i Nedim Uzunović koji ističe da je sve što je radio bilo u skladu sa zakonom.

– Prije svega istakao bih da offshore kompanije nisu same po sebi nelegalne. Stoga je vrlo neozbiljno kompanije i imena osoba stavljati u kontekst nelegalnosti na način kako je učinjeno. Ovom prilikom ističem da su sve aktivnosti koje sam obavljao i obavljam u skladu sa zakonom – izjavio je za Fenu Uzunović.

On je opovrgao i bilo kakvu vezu između Bosnalijeka i kompanije Seretta Investments Limited.

– Bosnalijek sa kompanijom Seretta Investments Limited nikada nije imao bilo kakav poslovni odnos – istakao je Uzunović.

Na upit Faktora da prokomentira veze sa bh. kompanijom Serreta Investing d.o.o. Sarajevo koju je osnovalo njegovo offshore preduzeće, ostali smo uskraćeni za odgovor Uzunovića.

Stav novinara

Miranda Patrucić, koja predvodi ekipu novinara iz BiH koji učestvuju u istraživanju afere Panama Papers, kazala je da je Nedim Uzunović osnovao offshore firmu Serreta Investing Inc. dok je radio kao direktor predstavništva Bosnalijeka u Moskvi.

– Istraga nije završena, i za to će trebati puno mjeseci. Postoji još imena u BiH, ali ona nisu još objavljena. Objavit ćemo ih što je prije moguće – zaključuje Patrucić.

(A. Perčo/Faktor.ba/Foto: I. Šebalj)

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na redakcija@faktor.ba.
Najnovije Najčitanije Na vrh