Pijaca Markale u novom ruhu: Ljepši stolovi i manji troškovi za trgovce

objavljeno: 12.03.2018. u 15:52

Trgovci na pijaci Markale u centru gradu dobili su nove drvene stolove, na kojima će držati i prodavati robu.

Obogaćena novim i istim drvenim stolovima, najpoznatija sarajevska pijaca dobila je mnogo ljepši izgled, a krase je i novi natpisi "Kupujmo domaće". Pored toga, novi stolovi su mnogo praktičniji od starih tezgi koje su trgovci koristili, jer imaju i prostor za skladištenje robe.

- Na ovaj način mi smo željeli da uljepšamo pijacu Markale koja sigurno zaslužuje ljepši izgled, a i da vremenom pomognemo trgovce kako bi prevazišli nove probleme i namete koji su im novim zakonom nametnuti. Novi stolovi imaju i prostor gdje će moći odlagati svoje proizvode što će smanjiti njihove troškove, jer su do sada plaćali skladištenje robe u drugim magacinima – kazao je za Faktor direktor KJKP Tržnice-pijace Sarajevo, Jasmin Terović.

Ističe da su prodavači do sada zakup magacina plaćali od 120 do 500 KM mjesečno u zavisnosti od količine robe, a da će sada za skladištenje robe izdvajati mnogo manje novca.

- Sa novim stolovima sada će plaćati 2 KM dnevno, to će koštati oko 60 KM mjesečno. Ta sredstva koja im ostanu mogu usmjeriti u ove doprinose koje su sada obavezni da plaćaju – ističe Terović.

Dodaje da će uprava ovog preduzeća nastaviti sa sličnim projektom i na drugim pijacama.

- U planu je modernizacija i ostalih pijaca koje bi trebale dobiti nove boksove i stolove - zaključio je Terović.