VEZANI TEKST - Ministar Bunoza: Preispitat ćemo način izbora stranih sudija u Ustavni sud BiH

- Rješavanje njihovog statusa i načina izbora  jeste jedan od 14 prioriteta Evropske komisije, ali se kao takav treba rješavati nakon što BiH bude blizu punopravnom članstvu u EU.

Važnost institucije Ustavnog suda BiH nemjerljiva je za državu i svakodnevni pravni život u njoj. Upravo radi toga svjedočimo sinhroniziranom djelovanju antidržavnih politika Hrvatske demokratske zajednice i Saveza nezavisnih socijaldemokrata sa ciljem stjecanja kontrole nad Ustavnim sudom BiH - kaže Pivić.

Kako je istakao, predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik provodi javno, političko i pravno nasilje i blokira procese.

Nezir Pivić

- Djelovanje kadrova HDZ-a sa druge strane ima iste posljedice i isti cilj samo je ono zaodjenuto u jezik birokratije, "komisija" i "evropskih integracija". "Trojku" su izabrali sebi u vlast da im ispune sve želje. Kontrola nad Ustavnim sudom jedna je od najvećih želja Dragana Čovića i Milorada Dodika.

Svjedoci smo da Čović insistira da mu "Trojka" imenuje Marina Vukoju za sudiju u Ustavni sud BiH, a Dodik insistira da se neustavnim putem odstrane strane sudije u Ustavnom sudu, a kako bi u konačnici oni ostvarili svoj cilj.

S tim u vezi i izjave ministra pravde BiH Davora Bunoze nadovezuju se na izjave Dodika od prije nekoliko sedmica, kada je kazao da već ima spreman svoj Zakon o Ustavnom sudu BiH.

Ministar pravde sa druge strane govori da će formirati radne grupe, spominje 14 prioriteta, ali suština i cilj tih politika je isti – preuzimanje kontrole nad Ustavnim sudom BiH u režiji Dodika i Čovića - naglasio je Pivić.