O državnim pitanjima državni ministri su razgovarali pod amblemom manjeg bh. entiteta RS.

- "Trojka" je degradirala državne institucije samim pristankom da o državnim zakonima razgovara u prostorijama administrativne jedinice umjesto u institucijama države Bosne i Hercegovine. O svim zakonima i drugim odlukama treba da se vodi transparentna i javna rasprava u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, a ne da se isti dogovaraju po raznim kancelarijama, rakijarnicama i kafanama i pod sumnjivim uvjetima - govori za Faktor Nezir Pivić, zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, i dodaje:

- Dodik je iskoristio priliku da i na simboličan način isticanjem amblema i zastave RS-a potvrdi ono što je govorio prije par sedmica, da je koalicija sa "Trojkom" omogućila da entitet RS uživa najbolji statusni i politički položaj od Dejtona do danas.

Pivić podsjeća kako RS nema grb već samo amblem.

- Ono što je bilo grb entiteta RS, proglašeno je neustavnim 31. marta 2006. godine, a od 16. juna 2007. godine entitet RS koristi amblem. Članovi Vijeća ministara BiH imali su moralnu i etičku obavezu da instistiraju na obilježjima države čije institucije predstavljaju. Koliko zaista predstavljaju institucije države i koliko drže do ugleda države, svjedoči i činjenica da nisu osjetili potrebu da istaknu zastavu države Bosne i Hercegovine - rekao je Pivić.

Kako stoji u Zakonu o zastavi BiH, isticanje zastave BiH na nivou entiteta se treba urediti posebnim zakonom. To do sada nije učinjeno.