Plaćamo danak modernoj tehnologiji: Sve je više mladih sa krivim vratovima

Objavljeno: 16.04.17 u 08:43

Ljekari navode kako je u porastu broj pacijenata sa bolovima u vratu i gornjem dijelu leđa, koje uzrokuje loš stav izazvan dugotrajnim korištenjem mobilnih telefona.

Razlog krivljenja kičme na određenom mjestu je višesatno svakodnevno korištenje mobilnih telefona FOTO: ILUSTRACIJA
Razlog krivljenja kičme na određenom mjestu je višesatno svakodnevno korištenje mobilnih telefona FOTO: ILUSTRACIJA

Riječ je pretežno o mladim pacijentima za koje su problemi takve vrste do sada bili neuobičajeni, navode autori istraživanja objavljenom u časopisu “The Spine”.

- Rendgenski snimci pokazali su da se kičma, na mjestu na kojem je po pravilu zakrivljena unazad, krivi u suprotnom smjeru, što uzrokuje svakodnevno višesatno korištenje mobilnih telefona. Dok pacijenti dođu do nas, bolovi i deformiteti kičme su već tu - kazao je neurohirurg i spinalni hirurg Todd Lanman iz Medicinskog centra “Cedars-Sinai” u Los Angelesu, koautor studije.

Najveći problem predstavlja činjenica da ljekari trenutno ne mogu sa sigurnošću znati kakve će posljedice po buduće generacije imati svakodnevna upotreba mobilnih telefona.

Prethodne studije pokazale su da se vrat ljudi, prilikom upotrebe ovih uređaja, savija pod uglom od 45 stepeni, a stav se drastično pogoršava ukoliko osoba sjedi.

U prirodnom položaju, glava teži četiri i po do pet i po kilograma. Pod uglom od 15 stepeni, osjećaj je kao da na ramenima nosimo 12 kilograma težine, dok je pritisak na kičmu u položaju od 60 stepeni jednak nošenju 27 kilograma.

Da li to znači da će današnjim osmogodišnjacima biti potrebna operacija već sa 28 godina?

- Njihova kičma još raste, oni se tek razvijaju, tako da ne znamo kakve bi sve posljedice mogle imati ove promjene u normalnoj anatomiji - zaključuje Lanman.