open-navfaktor-logo
search
Slavni modni kreator
Početkom novembra: Ekskluzivna izložba "Yves Saint - Laurent" u Zemaljskom muzeju BiH
Ekskluzivna izložba fotografija Pierrea i Alexandre Boulat "Yves Saint – Laurent" bit će otvorena početkom novembra u Zemaljskom muzeju BiH. 
30.10.2022. u 07:44
get url
text

Izložbena postavka predstavit će fotografije koje bilježe najuzbudljivije dijelove rada u sklopu karijere francuskog modnog kreatora i kostimografa koji je sa devetnaest godina počeo raditi za Christiana Diora a već pet godina kasnije utemeljio svjetski poznatu modnu kuću - Yves Saint-Laurent.

Otvorenje izložbe će biti upriličeno 4. novembra u partnerstvu Francuske ambasade i Francuskog Instituta u BiH te VII Academy Sarajevo, a bit će otvorena do 4. decembra u Odjeljenju za etnologiju Zemaljskog muzeja BiH. Izložba je realizovana uz podršku VII Akademije i Fondacije Pierre Bergé-Yves Saint Laurent, saopćeno je iz Fondacije Pierre Bergé-Yves Saint Laurent.

Francuski fotografi Pierre Boulat i njegova kćerka, Alexandra Boulat su kroz karijere međunarodnih fotoreportera bilježili društvene i političke trenutke koji su stvarali historiju. Upravo oni su dokumentovali i rad Yves Saint-Laurenta tokom više decenija - a poslije njihove smrti ostao je neprocjenjivo vrijedan arhiv čiji dio donosi uvid u procese stvaranja visoke svjetske mode.

Povodom prve kolekcije YSL pod njegovim pravim imenom, 1962. godine Pierre Boulat napravio je svoj prvi izvještaj o dizajneru za magazin LIFE. Proveo je mjesec dana u studiju Yves Saint Laurena špijunirajući svaki njegov pokret, a izvještaj je imao 12 stranica i bio je na naslovnoj strani časopisa. Alexandra Boulat napravila je reportažu o posljednjoj modnoj reviji Yves Saint Laurenta 2001. godine, tako zatvorivši gotovo pedesetogodišnji krug pričanja priče fotografijama o jednom od najvećih modnih dizajnera svijeta.

Posjetioci izložbe u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine moći će posmatrati razvoj dizajna, estetike i pomjeranje granica mode sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog vijeka, gledajući u neke od najintimnijih trenutaka rada modnog genija - Yves Saint Laurenta, o kojem u dijelu svog teksta Pierre Boulat piše: "njegove oči od pedeset pet godina sakupile su najveći umjetnički repertoar, ukus istančan u harmoniji netaknute mladosti".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.