Zajedno s njima, kontingent od oko 360 američkih vojnika dočekali su i zamjenik načelnika Zajedničkog štaba OS BiH za operacije general-bojnik Ivica Jerkić te američki časnik s najvišim činom u BiH, zapovjednik NATO Štaba u Sarajevu brigadni general Erik Folkestad.

Američki vojnici u Sarajevo su stigli civilnim avionom iz SAD-a, letom preko Njemačke, i odmah su u pratnji pripadnika Vojne policije OS BiH upućeni ka poligonu OS BiH Manjača. Ukupno oko 500 pripadnika OS BiH i oko 700 američkih vojnika sudjelovat će na vježbi "Brzi odgovor 21", na poligonima Glamoča, Manjače te kasarne i aerodroma Dubrave kod Tuzle.

- Dolazak američkih vojnika na zajedničku vježbu sa OS BiH vidimo kao potvrdu snažne opredjelјenosti, podrške i pomoći SAD-a procesu daljeg učvršćivanja mira i stabilnosti u našoj zemlji i široj regiji. I na tome smo im svima iznimno zahvalni - rekao je ministar  Podžić.

VEZANI TEKST - Nelson američkim vojnicima: Ovo je divna zemlja i najveća vježba za BiH do sada

- Drago mi je da je BiH i kroz ovu vježbu prepoznata kao konstruktivan član euroatlantske zajednice s kojom ne dijelimo samo iste sigurnosne izazove, nego i zajedničke vrijednost, a evo i odgovornost za suočavanje s potencijalnim prijetnjama. Stoga, građani Bosne i Hercegovine mogu biti ponosni na sve pripadnike OS BiH i na njihovo učešće u ovoj vježbi - dodao je.

Ambasador Nelson u svom je obraćanju istaknuo da će ovo biti najveća vojna vježba Oružanih snaga SAD i BiH do sada te da predstavlja izvrsnu prigodu za obuku za obje zemlje.

- Kroz nekoliko narednih sedmica, OS SAD-a će raditi zajedno sa OS BiH da bi demonstrirali spremnost i interoperabilnost s NATO-om i saveznicima. Drago mi je da možemo surađivati i na ovaj način - zaključio je Nelson.

Vježbu "Brzi odgovor 21" Predsjedništvo BiH je odobrilo u februaru 2020. godine. Ona je dio velike multinacionalne vježbe "Branilac Evrope 21/Defender Europe 21" koju Zapovjedništvo OS SAD-a za Europu i Afriku provodi povezujući četiri različite vježbe na evropskom tlu. Radi se o ukupno oko 28.000 sudionika u četiri povezane vježbe, koje će se održati na 31 vojnom poligonu u 12 država, uz sudjelovanje oružanih snaga iz ukupno 27 zemalјa, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.