open-navfaktor-logo
search
Analiza stanja u BiH
Politico: EU je još samo "zabrinuta" Dodikovom najavom secesije, leđa mu čuva Orban i blokira Nijemce
Evropska unija je još jednom izrazila ogorčenje, ali je odustala od konkretnog odgovora u Bosni i Hercegovini.
18.01.2022. u 20:32
get url
text

VEZANI TEKST - Švicarski mediji: Kakva je veza između Dodika, Orbana, Vučića, Varhelyija, Gruevskog, Janše...

Ovo je stav vanjskopolitičkog portala Politico.eu u analizi trenutnog stanja u BiH. Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH, još jednom podstiče nacionalističko raspoloženje, a tu mnogi su uporedili sa pokušajem secesije.

Politico ističe da su u RS-u bosanski Srbi izašli su na ulice kako bi proslavili "dan RS-a", zabranjeni praznik kojim se obilježava stvaranje odvojene srpske paradržave 1992. godine, preteča etničkog čišćenja koje je ubrzo zahvatilo zemlju tokom rata u Bosni i Hercegovini.

- Dok je Dodik proveo dan mašući obožavajućim masama, nacionalistički nemiri izbili su u desetak gradova širom RS-a. Pristalice su pjevale nacionalističke i islamofobične pjesme. Oni su nosili srpsku trobojnu zastavu uz transparente posvećene Ratku Mladiću, osuđenom za genocid. Ostatak zemlje je bio uplašen.

EU je izrazio vlastitu zabrinutost, oštro osudivši današnju retoriku i zaprijetivši da će razmotriti sankcije ili revidirati svoju regionalnu pomoć ako se situacija pogorša. Ipak, ako su historija i trenutna politička dinamika bloka vodiči, kontinuirano praćenje moglo bi biti rijetko. Članice EU-a čak nisu jedinstvene u suprotstavljanju Dodikovoj politici, uz podršku Mađarske.

VEZANI TEKST - Mađarskoj sporno šta će sa zemljom sa dva miliona muslimana

I, kažu regionalni stručnjaci, blok ima tendenciju da padobranom skoči tokom krize, da bi se brzo povukao nakon prihvatanja manjih ustupaka lokalnih lidera.

- Veliki problem je što bosanski međunarodni posmatrači imaju vrlo kratak raspon pažnje. Kada je kriza, oni to vide kao priliku da se nešto uradi. A da bi se to obavilo što je brže moguće, zaobilaze sve institucije i razgovaraju s etničkim liderima izvan institucionalnog okvira - rekao je Florian Bieber, profesor politike jugoistočne Evrope na Univerzitetu u Grazu.

Politico naglašava "sok su mnoge zemlje EU-a redovno opominjale Dodika, mađarski premijer Viktor Orban je glasno podržavao postupke lidera bosanskih Srba, izjavivši krajem decembra da bi za Evropu bio sigurnosni problem da integriše državu sa dva miliona muslimana".

- Orban je obećao paket pomoći od 100 miliona eura za Dodika i RS i usprotivio se bilo kakvim potencijalnim sankcijama EU-a, efektivno blokirajući njemački pritisak na takve kazne. Nepostojanje akcije istaknuto je ranije ovog mjeseca kada je SAD udario Dodika vlastitim krugom sankcija - naglašava ovaj medij.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.