Posječna plaća u RS-u u julu iznosila je 830 KM i manja je nego u istom periodu prošle godine

Objavljeno: 22.08.17 u 13:15

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku prosječna mjesečna isplaćena neto plaća u Republici Srpskoj u prošlom mjesecu iznosila je 830 KM, a bruto plata iznosila je 1.330 KM, javlja Anadolu Agency (AA).

Radmila Čičković FOTO: AA
Radmila Čičković FOTO: AA

Radmila Čičković, direktor Republičkog zavoda za statistiku istakla je da je to u odnosu na mjesec ranije više za 0,6 posto, a odnosu na isti mjesec 2016. godine manje za 1,2 posto.

"Najviša prosječna neto plaća isplaćena je u području finansijske djelatnosti, djelatnosti osiguranja i iznosila 1.385 KM. Sa druge strane najniža isplaćena neto plaća u julu isplaćena je u području administrativne i pomoćne i uslužne djelatnosti 541 KM", rekla je Čičković.

Istakla je da je rast neto plaća zabilježen u područjima finansijske djelatnosti i djelatnosti osiguranja od 6,5 posto, javne uprave i odbrane i obaveznog socijalnog osiguranja od 1,8 posto i djelatnosti zdravstvene zaštite i socijalnog rada 1,3 posto.

"Smanjenje plate u nominalnom iznosu zabilježeno je u područjima poslovanje nekretninama 4,3 posto, administrativne i pomoćne i uslužne djelatnosti tri odsto i stručne, naučne i tehničke djelatnosti 2,8 posto", rekla je Čičković.

Govoreći o indeksu potrošačkih cijena, rekla je da su cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u RS-u u julu u odnosu na prethodni mjesec u prosjeku niže za 0,3 posto.

"Na godišnjem nivou u prosjeku su više za 0,3 posto. Najveći rast cijena zabilježen je u odjeljku alkoholna pića i duvan 2,2 posto, a najveći pad cijena u odjeljku odjeća i obuća 4,5 posto", kaže Čičković.

Industrijska proizvodnja u periodu januar - juli 2017. godine u poređenju sa istim periodom prošle godine veća je za 3,3 posto. Rasrt proizvodnje ostvaren je u prerađivačkoj industriji i području vađenja ruda i kamena.

"U području proizvodnja i snabdijevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija zabilježen pad od 1,2 posto", kazala je Čičković.

Pojasnila je da proizvodnja kapitalnih proizvoda u poređenju sa prošlom godinom veća je za 24,5 posto, a da je porasla i proizvodnja intermedijarnih proizvoda i netrajnih proizvoda za široku potrošnju. Sa druge strane smanjena je proizvodnja energije i trajnih prozivoda za široku potrošnju.

Broj zaposlenih u industriji u RS-u u julu je u odnosu na prosječan mjesečni broj zaposlenih u 2016. godini veći za pet posto. Rast je ostvaren u području prerađivačka industrija, vađenje ruda i kamena, te području proizvodnje i snabdijevanja električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija.

"U periodu od januara do jula 2017. godine obim robne razmjene RS-a sa instranstvom iznosio je četiri milijarde i 672 miliona KM, od čega se na izvoz odnosi milijarda i 941 miliona KM, a na uvoz dvije milijarde 731 milion KM", kazala je Čičković i dodala da je procenat pokrivenosti uvoza izvozom iznosio 71 posto.

U julu je izvoz u odnosu na jun porastao za 4,6 posto, a u odnosu na na isti mjesec prošle godine izvoz je veći za 25 posto. Uvoz u julu u odnosu na jun smanjen je za 12,2 posto.

U prvih šest mjeseci ove godine u strukturi izvoza najviše učestvuje električna energija, te vještački korun, aluminijum oksid i aluminijum hidroksid, kao i obrađeno drvo. Naviše se uvoze nafta i ulja dobijena od bitumenoznih materijala sirova, zatim lijekovi i automobili i druga motorna vozila. U izvozu najviše učestvuju Italija, Hrvatska i Srbija, a u strukturi uvoza najviše učestvuju Srbija, Rusija i Italija.

"Najveća pokrivenost uvoza izvozom ostvarena sa Crnom Gorom i iznosi 458 procenata, a najmanja sa Kinom 5,1 procenat", kazala je Čičković i dodala da kada su u pitanju ekonomske grupacije najviše izvozile u zemalje Evorpske unije iz kojih se najviše i uvozilo.