Povodom godišnjice genocida u Srebrenici: U Mostaru otvorena izložba "Rohingya" fotografa Davida Verberckta

Objavljeno: 08.07.17 u 22:52

Povodom obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici, u okviru programa manifestacije "Mostarsko ljeto", večeras je u foajeu Narodnog pozorišta Mostar otvorena izložba fotografija "Rohingya" autora Davida Verberckta.

Mostarska publika ima priliku vidjeti 49 fotografija pripadnika muslimanske etničke manjine Rohingya koji nastanjuju Mijanmar, Bangladeš, Pakistan, Indiju, Tajland, Indoneziju, Maleziju i regiju jugoistočne Azije, a koji se danas smatraju najugroženijom etničkom manjinom na svijetu.

- Ova izložba je izraz naše društvene odgovornosti. S iskustvom koje je iza nas, potreba za razvijanjem svijesti te vrste čini se još važnijom i nešto je što u pozitivnom smislu doprinosi i našem društvu. Upravo mi koji smo proživjeli ono što smo proživjeli imamo najveću obavezu nastavati vjerovati u bolji svijet i biti glas tog boljeg svijeta ovdje i sada - kazao je Nihad Kreševljaković, direktor Festivala MESS.

Činjenica da je, nakon Sarajeva i Konjica, ova izložba postavljena i u Mostaru, kako je kazao, ovoj izložbi daje još veći značaj.

Almir Mujkanović, direktor Narodnog pozorišta Mostar ističe kako je izložba autora Davida Verbeckta, koji je slobodni fotoreporter nastanjen u Budimpešti, od velikog značaja za narod u BiH, jer potencira kulturu sjećanja.

- Ovo je naš doprinos toj kulturi sjećanja i pamćenja, koja je naročito važna za narode koji imaju iskustva, a kod nas je konkretno iskustvo ljudskog genocida u Srebrenici - rekao je Mujkanović.

On je naglasio da je izložba u Mostaru otvorena povodom obilježavanja 22. godišnjice genocida u Srebrenici s ciljem pokušaja senzibiliziranja bh. javnosti da odgovori na zlo koje se dešava bilo kome u bilo kojem dijelu svijeta, a Rohingya su, kako je naglasio, narod koji proživljava najteže trenutke.

Autor izložbe David Verbeckt je, kako ističe Mujkanović, u više navrata putem medija istaknuo da ovom izložbom želi doprinijeti društvenoj odgovornosti i svijesti, te tako utjecati na promjene sudbine ljudi čiji su životi na rubu egzistencije.

Pripadnike Rohingya manjine želi prikazati kao ljudska bića kojima su uskraćena socijalna, građanska i ljudska prava koja se tako često uzimaju zdravo za gotovo u našem društvu. Namjera mu je da tim ljudima da lice i podigne svijest o njihovoj nesreći te svima nama skrene pažnju na prečesto zanemarenu humanitarnu krizu i etničko čišćenje koje se dešava u svijetu. Nada se da će njegove fotografije doprinijeti javnoj debati za socijalnu pravdu.

Rohingya su muslimanska manjina koja živi uglavnom u Mijanmaru (Burma), a više od milion pripadnika ovog naroda je bez državljanstva u svojoj zemlji. Oni su diskriminirani, progonjeni i lišeni državljanstva krajem sedamdesetih od strane burmanske vlasti i nisu ni priznati kao manjina. Kao rezultat toga, Rohingya muslimani su odvojeni i isključeni iz civilnog društva gdje su živjeli generacijama.

Bez državljanstva ili dokumenata, Rohingya muslimani ne pripadaju niti jednoj zemlji i lišeni su građanskih, socijalnih i ljudskih prava. Zabranjen im je pristup legalnom tržištu rada, osnovnim zdravstvenim uslugama i nemaju pravo na edukaciju. Stoga se ovom izložbom želi senzibilizirati javnost kako u BiH tako i cijelom svijetu da se konačno zaustavi zlo koje im se dešava.