Poziv Turkish Airlinesu, jedinoj aviokompaniji koja može dostaviti hranu i vodu u Somaliju

Objavljeno: 17.03.17 u 14:45

Suša i glad su pogodili Somaliju, ali za to niko gotovo i da ne zna, jer se u medijima širom svijeta na govori o tome. Upravo zbog toga je na društvenim mrežama pokrenuta velika akcija.

Kampanja na društvenim mrežama ide pod hashtagom #TurkishAirlinesHelpSomalia. Zahvaljujući nekolicini tweetova poznatih osoba proširena je vijest o Somaliji i susjednim zemljama istočne Afrike.

Holivudski glumac Ben Stiller je snimio video koji objašnjava važnost hashtaga, a to su učinili i neki drugi iz svijeta showbiznisa i sporta.

 If you have 2 minutes and 20 seconds check this out. #TurkishAirlinesHelpSomalia pic.twitter.com/r0u3xh5spG

Znam da postoji toliko toga što se događa u svijetu, počeo je Stiller svoju poruku, ali kaže da vrijedi pokušati.

U čemu je poenta? Turkish Airlines je jedina aviokompanija koja leti u ovu zemlju pogođenu sušom i glađu. Zbog toga su korisnici društvenih mreža "vršili pritisak" na ovu aviokompaniju da u Somaliju dostavi avion sa vodom i hranom.

Mladi Francuz Jerome Jarre koji je postao poznat zahvaljujući društvenim mrežama je prvi objavio video u kojem je pozvao da se donira hrana i voda Turkish Airlinesu te da ova aviokompanija osigura da namirnice stignu do ugroženih ljudi. On je objasnio kako ga je nazvao aktivista iz Somalije i objasnio mu kakva je tamo situacija. Potom je, kaže, provjerio i utvrdio da samo jedna kompanija leti u Somaliju, a to je Turkish Airlines. Na ovaj način ih je pozvao da pomognu, na šta je Turkish Airlines odreagirao.

 

- Mi volimo Somaliju. Shvatili smo poziv za ovaj značajan let - objavljeno je na zvaničnom Twitter nalogu Turkish Airlinesa.

 We ❤Somalia. We got the call for this meaningful flight. @jeromejarre @redhourben @ELJuanpazurita #TurkishAirlinesHelpSomalia