open-navfaktor-logo
search
Takmičenje za bogate
Poznato gdje je "rođena" ideja o osnivanju Superlige, ko su bili inicijatori?
Superliga, takmičenje najbogatijih evropskih klubova, javnosti je zvanično predstavljno u ponedjeljak, što je i zvaničan datum osnivanja takmičenja.
20.04.2021. u 15:34
get url
text

Ipak, kako tvrdi britanski tabloid The Sun, ideja o osnivanju ovog takmičenja "rođena" je u Engleskoj prije četiri godine, a spomenuti mediji navodi kako je još u martu 2016. godine pisao kako je jedna američka TV stanica planirala da osnuje takmičenje koje bi pariralo Ligi prvaka, ali i "potkopavalo" Premier ligu.

VEZANI TEKST - Tri imena su velika misterija: Ovih šest klubova je odbilo Superligu

Inicijalnom sastanku za formiranje Superlige prisustvovali su direktori ili vlasnici engleske velike šestorke, koji su se sastali 2016. godine u londonskom hotelu Dorchester.

Bruce Buck je tada zastupao interese Cheseaja, Ferran Soriano je bio tu ispred Manchester Cityja, Ian Ayre je zastupao Liverpool, a Ivan Gazidis Arsenal.

Nešto kasnije, 2017. godine, rukovodstvo Manchester Uniteda predvođeno braćom Joelom i Avijem Glazerom te Edom Woodwardom sastalo se u New Yorku sa vlasnikom Liverpola Johnom Henryjem i tadašnji direktorom Arsenala Ivanom Gazidisem.

Engleska "šestorka" kompletirana je nakon što je poziv na "zabavu", kako navodi The Sun, dobio i Tottenham.

Ideja za osnivanje Superlige, kako piše britanski tabloid, potekla je od Internacionalnog kupa prvaka koji se već tradicionalno igra tokom ljetnih priprema širom planete.

Ipak, ideja Internacionalnog kupa TV gurua Stephena Rossa, "ukradena" je pet godina poslije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.