Pozorište mladih pruža odmor od gaming industrije: Potreba za igrom i pripovijedanjem nas čini ljudima

Objavljeno: 09.11.17 u 14:52

U Pozorištu mladih Sarajevo otvarena je multimedijalna izložba "Igranje ≠ Gaming" u čast proslave 40 godina od spajanja Pozorišta lutaka i Pionirskog pozorišta. 

Autori koncepta izložbe i radova su univerzitetski profesori, dizajneri i likovni i video umjetnici: Lejla Panjeta, Mirjana Čistopoljski, Merisa Bašić, M. Furkan Hizir i Roman Sulejmanpašić.  Saradnici na projektu istraživanja i postavke su: Segor Hadžagić, Tanja Čurić, Adis Bakrač, Sandra Ozimica, Adnan Šahbaz, Ismir Fazlić i Adnan Rešić.

- Pozorište mladih Sarajevo ostavilo je trajan otisak na brojnim generacijama, tokom svojih četrdeset godina od spajanja Pionirskog i Lutkarskog pozorišta. Pozorište mladih Sarajevo kroz različite medije i spojeve vizulenih i izvođačkih umjetnosti, te književnosti, orijentirano je prema liberalnim, klasičnim i folklornim naracijama internacionalnog i regionalnog karaktera koji svim generacijama i svuda u svijetu poručuju da dobro pobjeđuje zlo, da vrijedi sanjati i da trebamo čuvati naše unutarnje dijete. Pozorište mladih Sarajevo pruža odmor od gaming industrije. Da li smo sačuvali naše unutanje dijete ili smo ga zanemarili sa korištenjem novih tehnologija, ovisnošću od smart ekrana i uživanjem u kulturi selfizma? Mi vjerujemo da je potreba za igrom i pripovijedanjem ono što nas čini ljudima- kazala je Lejla Panjeta, direktorica Pozorišta mladih Sarajevo.

Na izložbi koja će biti otvorena do 9. decembra pomoviran je i katalog povodom ovog jubileja. Izložbu je svečano otvorio Mirvad Kurić, ministar Kulture i sporta Kantona Sarajevo i najavio rekonstrukciju gledališta ovog hrama kulture.

Pozorište mladih Sarajevo jedno je od malobrojnih evropskih teatara koje će biti prilagođeno za publiku sa posebnim porebama i invaliditetom. Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo u narednom periodu uložit će napore da se Pozorište mladih Sarajevo obnovi u skladu sa svjetskim teatarskim standardima.