open-navfaktor-logo
search
Savjeti
Prednosti pilinga: Lice će vam izgledati zdravije i svježije
Piling je ključan za zdravu i mladoliku kožu. Prema dermatologinji Rachel Maiman iz Marmur Medicala, piling je postupak uklanjanja mrtvih stanica kože s vanjskog sloja kože.
23.02.2021. u 19:11
get url
text

To je bitno iz nekoliko razloga koje možete pročitati u nastavku.

1. Smanjuje pojavu hiperpigmentacije

Ako niste upoznati s hiperpigmentacijom, u osnovi je to moderna, naučna riječ za tamne mrlje. To može biti uzrokovano nezaštićenim izlaganjem suncu, ožiljcima od akni ili oblicima melazme.

- Hiperpigmentaciju možete poboljšati pilingom - kaže Rachel.

Iako piling neće u potpunosti ukloniti tamne mrlje nakon jedne upotrebe, s vremenom ćete primijetiti da mrlje postaju svjetlije zahvaljujući pilingu koji uklanja mrtvu kožu.

2. Održava pore čistim i ne začepljuje ih

Začepljene pore mogu utjecati na vaš ten. Srećom, piling vam može pomoći u ovome. Rachel kaže da piling pomaže suhoj koži te sprječava da prljavština i bakterije začepe pore. Ako su vam pore začepljene vrlo je moguće da se pojave akne i miteseri.

3. Može vam pomoći smanjiti akne

Akne su djelimično rezultat začepljenja pora - kaže Rachel te nadodaje kako samim tim se smanjuje i mogućnost pojave mitesera i akni.

4. Smanjuje pojavu bora

Iako piling neće nužno ukloniti znakove starenja, on će vašoj koži pružiti sjaj s kojim ćete izgledati mlađe i svježije. Kada se uklone slojevi mrtve kože, pojavljuje se novootkriveni sloj kože koji pomaže u boljem odbijanju svjetlosti. Rezultat je blistava koža mlađeg izgleda.

5. Potiče sintezu kolagena

- Redovni piling također pomaže potaknuti sintezu kolagena - kaže Rachel. To je ključ za poboljšanje svih problema s teksturom i tonom u vašem tenu. Što više kolagena proizvede vaša koža, stanice kože će više zadržavati bore, gubitak čvrstoće, pa čak i tamne mrlje.

6. Poboljšava apsorpciju proizvoda za njegu kože

Ako preskočite piling, slojevi odumrlih stanica kože skupljaju se na tenu, što uzrokuje da vaša koža izgleda suho i beživotno. Ako primijenite skupu kremu ona vam neće imati nikakvog utjecaja ako niste s kože maknuli odumrle stanice. Kada se ukloni gornji sloj mrtvih i oštećenih stanica, vaša krema za hidrataciju tada će imati učinka.

7. Pomaže da se vaša šminka bolje nanosi

Jeste li ikad nanijeli korektor ili tekući puder, i onda shvatili da vam koža izgleda kvrgavo i suho? Razlog tome može biti mrtva koža. Kad redovno radite piling, vaša šminka leći će na čistu i glatku površinu i odmah ćete izgledati ljepše i prirodnije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.