navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Nedovoljan broj vakcinisanih

Predsjednik Evropske federacije imunoloških društava: Bilo bi loše da se preklope korona i gripa

Imunolog iz Hrvatske Bojan Polić, predsjednik Evropske federacije imunoloških društava (EFIS), rekao je da se dovoljno ljudi nije vakcinisalo.

Objavljeno: 14.09.2021. u 10:06
get url
text

- Vakcine su najbolji doseg medicine u zadnjih 100-tinjak godina. Pokazale su se efikasnim kontra raznih bolesti, neke su iskorijenjene, neke se drže pod kontrolom, a vidimo i da djeluju na primjeru COVID-19 jer preveniraju teže oblike bolesti i smrti – kazao je polić i dodao kako „ne zna je li to nepovjerenje u sistem, nauku ili je kriva informiranost.

- Ako idemo od zapada Evrope do istoka, taj postotak drastično opada. U zapadnim evropskim zemljama vakcinacija je iznad 70, čak i 80 posto, u Hrvatskoj je 50 posto, a u Bugarskoj i manje. To nije dobro jer uz prisustvo delta varijante koronavirusa prijeti nam porast broja hospitaliziranih i umrlih - istaknuo je Polić, prebosi vijesti.hrt.hr.

Dolaskom hladnijih mjeseci prijeti opasnost i od gripe.

- Gripa se donekle sakrila jer smo se pridržavali mjera, a i ona je manje infektivnija u odnosu na koronu. S obzirom na to da smo relaksirali mjere u većini slučajeva mislim da bi se i gripa mogla pojaviti. Bilo bi loše da se preklope korona i gripa i da imamo obje epidemiju u isto vrijeme. To bi moglo biti devastirajuće za neke ljude pogotovo starije osobe – naglasio je Polić.