Prepuni sarajevski vrtići: Velika borba za svako slobodno mjesto

Objavljeno: 25.02.17 u 18:04 Autor: E. Ha.

U Javnoj ustanovi “Djeca Sarajeva“ trenutno boravi 2.598 djece, dok je obaveznim programom za djecu pred polazak u školu obuhvaćeno 2.744 djece, a na listama čekanja je njih 316.

Najviše djece na listama čekanja u Novom Gradu
Najviše djece na listama čekanja u Novom Gradu

Kako su kazali iz ove ustanove, na listama čekanja u Organizacionoj jedinici Stari Grad je 60 djece, u Organizacionoj jedinici Centar je 60 djece, u Novom Sarajevu 35, a najveći broj djece na čekanju je u Novom Gradu, i to 161.

- JU “Djeca Sarajeva“ kontinuirano prati potrebe građana na području cijelog Kantona Sarajevo, potrebe za odgojem i obrazovanjem naše najmlađe populacije i u saradnji sa Ministarstvom za obrazovanje nauku i mlade KS i lokalnom zajednicom nastoji proširiti postojeće kapacitete kao i adaptirati objekte koji su ranije bili u funkciji predškolskog odgoja i obrazovanja – kazala je direktorica JU “Djeca Sarajeva“ Jasmina Čongo.

Čongo ističe da se trenutno obavljaju aktivnosti adaptacije vrtića “Vjeverica“ u ulici Trg međunarodnog prijateljstva 19, u općini Novi Grad, koji će uveliko pomoći građanima ove općine kako bi se smjestio što veći broj djece.

- Ova općina je najmnogoljudnija u Kantonu Sarajevo što se može vidjeti i po listi čekanja za upis na području općine Novi Grad. Također, u toku su aktivnosti u pogledu adaptacije devastiranog objekta vrtića “Razigrani dani“ u općini Centar, i mi se nadamo da ćemo u narednom periodu uspjeti krenuti sa adaptacijom i ovog objekta – istakla je Čongo.

Redovan upis djece se vrši od 1. do 15. juna, dok se vanredni prijem organizira od 1. do 15. augusta i to samo kako bi se popunila raspoloživa mjesta koja nisu popunjena na prvom redovnom pozivu.

- Ovisno od procesa adaptacije djece ili nekih drugih razloga, vrlo često dolazi do ispisa djece, te se samim tim djeca koja su ostala na listama čekanja mogu se upisati – pojašnjava Čongo.

Roditelji za cjelodnevni boravak djece u vrtićima JU “Djeca Sarajeva“ plaćaju 160 KM, dok za poludnevni boravak djece roditelji trebaju izdvojiti 120 KM.

U posljednje vrijeme svjedoci smo izgradnje sve većeg broja stambenih naselja, ali i da tu izgradnju ne prati ostala infrastruktura, pa između ostalog izgradnja škola i vrtića. Čongo ističe da bi za izgradnju tih objekata trebali milionski iznosi te da ova ustanova nije u mogućnosti samostalno finansirati izgradnju.

- Da bismo gradili objekat u nekom novoizgrađenom naselju bilo bi potrebno da imamo prije svega zemljište gdje bismo gradili objekat, vrtić koji bi mogao da zadovolji sve pedagoške standarde i dovoljan iznos finansijskih sredstava. Naravno da bi JU “Djeca Sarajeva“, ukoliko bi nas podržali Ministarstvo za obrazovanje nauku i mlade, općine i strani investitori, dala prijedloge za investiranje u novi objekat, koji bi bio od velikog značaja za naše najmlađe – zaključuje Čongo.