Preživjela nesreću: Potresna ispovijest djevojke koja je bila u autu sa Draženom Petrovićem

Objavljeno: 07.06.17 u 23:48

Prošle su 24 godine od najtužnijeg dana za hrvatsku košarku. Tog je dana, 7. juna, u tragičnoj saobraćajnoj nesreći poginuo najbolji hrvatski košarkaš Dražen Petrović.

 

Petrović poginuo u saobraćajnoj nesreći
Petrović poginuo u saobraćajnoj nesreći

Hilal Edebal bila je treća putnica u crvenom Golfu, koji se zabio u kamion na njemačkoj autocesti sedmog juna 1993. godine. Tada 23-godišnja talentirana košarkašica bila je druga suputnica Dražena Petrovića uz vozačicu Klaru Szalanty, ondašnju djevojku tada 28-godišnjega hrvatskog košarkaša.

Ni ona sama nije znala da je bila u automobilu s najvećim hrvatskim košarkašem ikada. Sudar joj je ostavio trajne posljedice na mozak prouzročivši amneziju zbog koje pati od golemih rupa u sjećanju, psihičkih slomova i problema u ponašanju.

- Zašto je Petrović, čovjek takvog statusa i bogatstva, morao putovati iz Njemačke za Zagreb baš automobilom, ne avionom? Zašto sam ja baš tada morala biti u Njemačkoj - neka su od pitanja koja su godinama mučila danas 47-godišnjakinju...

- Na koncu, je li Dražen bolje prošao od mene? Bi li bilo bolje da nisam preživjela?

Hilal je krenula na terapije... Dugo vremena je provodila na liječenju.

-Bilo mi je vrlo teško. Dugo sam vremena bila na terapijama. U potpunosti sam izgubila pamćenje. Nisam prepoznavala ništa u Minhenu, gradu u kojem sam odrasla. Gdje god da sam pošla, roditelji su me morali dovoditi nazad.

Koliko joj je bilo teško dočarava pokušaj samoubistva. Njeni roditelji su doživjeli vrlo potresnu situaciju kada se Edebal pokušala ubiti. Htjela je skočiti sa 17. sprata tokom rehabilitacije, prenosi portal 24sata.hr.

- Nisam planirala skočiti zato da se ubijem. Željela sam se probuditi iz sna. Mislila sam da ću, kad skočim, prestati sanjati ovu moru.

Edebal je te 1993. godine putovala sa svojom prijateljicom Klarom pristavši joj učiniti uslugu. Klara je željela društvo na autoputu od Minhena do Frankfurta, gdje su zajedno pokupile Petrovića na aerodromu.

Tamo je hrvatska reprezentacija doputovala iz Poljske gdje je igrala kvalifikacije za Evropsko prvenstvo iste godine. Umjesto da s ostatkom tima sjedne na avion za Zagreb, Petrović je, nošen čežnjom da vidi svoju djevojku, odlučio putovati automobilom.

Oko 17.20 sati crveni se golf punom brzinom zabio u kamion-cisternu koji je bio posred ceste. Prema policijskom izvještaju, vozač kamiona izašao je iz vozila i signalizirao vozačima nadolazećih vozila da uspore trčeći im ususret. No, za crveni je golf bilo prekasno.

Klara je pokušala skretanjem izbjeći neizbježno, čime je Dražena na suvozačevoj strani automobila ostavila posve ranjivim na udarac koji će uslijediti. Činjenica je da je prebrzo vozila. Debelo iznad dozvoljenog...

Dražen, koji je spavao nevezan, izletio je kroz prednje staklo te je glavom udario u cisternu poginuvši na licu mjesta. Edebal, 188 centimetara visoka sportistkinja, koja također nije bila vezana, udarila je glavom i tijelom o stražnje sjedište.

- Roditelji su me svakodnevno dolazili posjećivati premda im je za to trebalo dva sata vožnje. Ljekari su im stalno govorili da bih mogla preživjeti. Nikad im nisu rekli da ću preživjeti.

- Naravno da nije namjeravala ubiti Dražena, ali definitivno je vozila prebrzo. I upropastila mi život - rekla je Hilal.

U cijelom slučaju i dalje ostaje neispričana priča Klare Szalanty, koja odbija svaki zahtjev za razgovor na bolnu temu. Udala se za Olivera Bierhoffa 2001. godine, nakon što je zaključila svoju košarkašku i karijeru modela.

Prema izvještaju Süddeutsche Zeitunga iz 1996. godine, Klara je nakon nesreće provela sedam dana na intenzivnoj njezi. Ubrzo nakon nesreće ponovo je vozila bez problema, vratila se poslu fotomodela u Sjedinjenim Državama te nastavila profesionalnu košarkašku karijeru u Njemačkoj.