navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
12. dan posta

Prijedlog za iftar: Čorba sa šampinjonima i krompirom, tirit pita i punjene hurme

Danas je 12. dan mubarek mjeseca ramazana 1444. hidžretske godine. Ako se još dvoumite šta pripremiti za iftar, evo prijedloga za predjelo, glavno jelo i desert.

Objavljeno: 03.04.2023. u 17:18
get url
text

Čorba sa šampinjonima i krompirom

Potrebni sastojci: 300 g svježih šampinjona, tri čehna bijelog luka, dva paradajza, 300 g krompira, 40 g ulja, jedna kašika brašna, malo soli, malo bibera, šest kašika milerama, malo peršunovog lista.

Postupak pripreme:

Gljive očistiti, oprati i isjeći na tanke listiće.

Zagrijanom ulju dodati sitno isjeckanog bijelog luka i peršunovog lista, pa malo prodinstati, a zatim staviti pripremljene gljive i poklopljeno dinstati.

Krompir oguliti, oprati i isjeći na kockice, a paradajz oguliti i isjeći u kolutove.

Kada gljive malo omekšaju, dodati paradajz i krompir, doliti potrebnu količinu vode i poklopljeno kuhati da omekša.

Brašno pomiješati s malo hladne vode i dodati čorbi.

Posoliti i pobiberiti i malo prokuhati.

Prije posluženja dodati milerama i sjeckanog peršunovog lista.

Tirit pita

Potrebni sastojci za jufke: jedan kg brašna, jedna kašika soli, jedna kašika ulja, 500-600 ml vode.

Fil: jedno pile, jedna glavica crvenog luka, jedna mala kašika vegete, so, biber, dvije, tri kašike masla.

Postupak pripreme:

Zamijesiti tijesto za jufke. U brašno dodati so i lagano dodavati mlaku vodu. Vodu sipati u brašno postepeno jer količina varira od brašna do brašna. Treba se dobiti tijesto koje nije ni pretvrdo, a opet ni premekano. Pripremljeno tijesto ostaviti da stoji 30 minuta. Prekriti kuhinjskom krpom.

Pile oprati i isjeći na komade, glavicu crvenog luka oguliti i dodati u vodu sa piletinom. Posoliti, dodati biber i vegetu po želji. Sve zajedno kuhati u loncu dok pile ne bude skuhano.

Od tijesta napraviti manje loptice. Loptice razvaljati oklagijom ili razvlačiti rukama.

Razvijene jufke isjeći na manje jufkice, a potom ih peći na šporetu na plati ili u gril tavi. Pečene jufke slagati u salvetu. Postupak ponoviti sa ostalim jufkama.

Pile skuhano izvaditi iz temeljca, malo ga prohladiti i odstraniti kosti.

Dvije glavice luka isjeći na kockice i na maslu propržiti da blago promijeni boju, pa dodati u usitnjeno meso. Dodati po želji biber, so i vegetu.

Tepsiju pomastiti maslom, a zatim svaku jufku umočiti u temeljac koji vam je ostao od kuhanja pileta. Preko jufki stavljati fil od mesa i tako postupak ponavljati dok ne potrošite jufke.

Pitu završiti jufkama i politi je maslom.

Rernu ugrijati na 250 stepeni Celzijusa, pa pitu peći na 250 stepeni dok ne porumeni, a potom smanjiti na 180 stepeni i peći još 30 minuta.

Nakon što je pita gotova, zaliti je s malo temeljca, preliti maslom i vratiti u rernu još pet minuta. Poslužiti uz jogurt.

Punjene hurme

Potrebni sastojci: 20 komada većih hurmi, 50 g čokolade, 70 g šećera kocke, 100 g badema, 50 g sitnog šećera, jedno bjelance.

Postupak pripreme:

Bademe ogulite, sameljite i izmiješajte sa šećerom i bjelancem.

Dobro umijesite smjesu, pa od nje pravite oblike košpica hurmi koje ste prethodni polako izvadili iz njih.

Od čokolade i šećera u kockama napravite glazuru tako što ćete sve staviti u posudu, pa na ringlu. Dodajte malo vode i kuhajte na laganoj vatri da dobijete glatku smjesu u kojoj ćete glazirati hurme. Ostavite ih da se osuše i poslužite na kraju iftara uz kafu.