navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Okusi tradicije

Prijedlog za iftar: Pripremite bosanski lonac

Bosanski lonac tradicionalno je jelo iz naše zemlje, a porijeklo vuče još iz srednjovjekovne Bosne.

Objavljeno: 04.04.2022. u 09:57
get url
text

Naime, pretpostavlja se da je riječ o jelu kojeg su pripremali rudari.

Do danas jelo je pretrpjelo promjene. Prvobitno se pripremalo u vrlo skromnijem izdanju, ali je u osnovi to i danas tipično varivo kakvo poznaju i ostale kuhinje Mediterana.

Ako razmišljate - šta pripremiti za treći iftar ovog ramazana – evo prijedloga - pripremite bosanski lonac.

Potrebni sastojci: 500 - 700 g masnijeg junećeg ili ovčijeg mesa, 1 mala glavica kupusa - isjeći je na osam do 10 dijelova, pola kg krompira isjeckanog na kocke, pola kg tikvica, 300 g graška, 4 glavice luka isjeći svaku na četiri do šest dijelova, 4 velike mrkve - dvije isječene na kolutove i dvije izrendane, šaka bamije isjeckane na kolutove, 3 crvene paprike, 3 paradajza isječeni na krupne komade, 2 velika peršuna sa listovima isječena na kolutove, 1 glavica bijelog luka, 2 kašike vegete, 1 kašika soli, 1 kašika slatke mljevene paprike, 1 kašičica bibera.

Postupak pripreme:

Meso isjeći na komade i malo propržiti sa crvenim lukom da dobije miris i pusti masnoću. Zatim dodati na dno posude krompir, samo malo propržiti, pa dodati redom i slagati ostalo izmiješano povrće, i na kraju začine.

Preliti vodom do vrha tako da budu potopljene sve namirnice.

Poklopiti keramičku posudu ili lonac i staviti u rernu ili još bolje kuhati na tihoj vatri na ringli ili šporetu na drva.

Na umjerenoj temperaturi krčkati tri do pet sati.

Stari kuhari podijelili su nekoliko savjeta u pripremi dobrog bosanskog lonca: keramička posuda za kuhanje, količina namirnica - što više to bolje, krčkanje na tihoj vatri - što duže to bolje, masno meso u dovoljnoj količini.