Proizvedena jedinstvena riža koja bi mogla nahraniti 200 miliona ljudi

Objavljeno: 02.11.17 u 21:02

Kineski naučnici uspjeli su proizvesti jedinstven plod riže koji raste u slanoj vodi, a koji bi mogao da prehrani oko 200 miliona ljudi u svijetu, piše list South China Morning Post.

Studija je sprovedena u Centru za razvoj i istraživanje u Ćingdaou gdje se naučnici bave uzgojem riže otporne na slano i kiselo okruženje, u pokrajini Šandong. Rezultati su bili bolji nego što su naučnici očekivali, nadajući se da će uzgojiti oko 4,5 tone riže po hektaru.

Riža nazvana Juan Mi, uzgojena je uz upotrebu morske vode iz Žutog mora. Morska voda je razrijeđena i usmjerena prema rižinim poljima blizu mora, a ne prema onima u unutrašnjosti zemlje.

Treba podsjetiti da Kinu pokriva milion kvadratnih kilometara nenaseljene zemlje na kojoj su nivo saliniteta (slanost) i kiselosti tla vrlo visoki.

-Znači da bi se upravo to područje moglo iskoristiti za proizvodnju oko 50 miliona tona riže, čime bi se prehranilo oko 200 miliona ljudi- kaže Juan Longping, naučnik kojeg Kinezi nazivaju i "ocem hibridne riže”. Prvu kinesku hibridnu rižu proizveo je još 1974, a zajedno s kolegama već je nekoliko puta srušio svjetski rekord u njenom prinosu.

Kinezi koji su probali novu vrstu riže kažu da je vrlo ukusna, a njena prednost je povećana količina kalcijuma i ostalih mikronutrijenata s obzirom na rast u slanoj vodi. So u njenom sastavu mogla bi da uništi i da "otjera" patogene bakterije, što znači da bi riža zasađena u slanoj vodi bila manje izložena štetočinama, pa bi uzgajivači koristili manje pesticida.

Međutim, Juan Mi po kilogramu košta osam puta više od uobičajene cijene riže koja se prodaje u pakovanjima od kilogram, dva, pet ili deset kilograma.