Proizvodnja stala, radnici na birou: Šuška se da je "Lasta" na prodaju

Objavljeno: 16.03.17 u 18:39 Autor: A. B. Š.

Nakon što je proizvodnja firme ugašena, a radnici završili na birou, nekadašnji čapljinski gigant, fabrika keksa i vafla "Zvečevo-Lasta", uskoro bi mogla biti prodana. 

Ova priča se šuška i unutar Sindikata uposlenika firme, njih stotinjak, proglašeni tehnološkim viškom. Kako je potvrdio Luka Trtanj, predsjednik Sindikata uposlenika, zainteresovani obilaze fabriku, no ko su potencijalni kupci, još je tajna.

- Nemamo nikakvih konkretnih informacija šta će biti sa firmom. Niko nas ništa nije informisao. Do nas je došla informacija da postoje zainteresovani kupci, ali nije to još ništa zvanično- ističe Trtanj. Sve i kada bi došlo do prodaje, Trtanj sumnja da će proizvodnja ikada više biti pokrenuta. Navodno se šuška o prodaji upravne zgrade i pogona, dok ostalo zemljište firme nije na prodaju. Nakon što je proizvodnja obustavljena radnici su ostali bez posla, osim nekoliko radnica administracije - ističe Trtanj, koja još radi završnu papirologiju. 

Kako kaže, dobili su napismeno da su 30. januara završili s radom u „Lasti", da su tehnološki višak i da se jave na biro, što su i uradili radi ostvarivanja naknade i zdravstvenog osiguranja. Ni tada im nije konkretno rečeno da je fabrika zatvorena odnosno da je pod stečajem. Godinama su putem "tihih" štrajkova tražili svoja osnovna prava, bunili se a radili, a kada se navodno počelo tražiti konkretno rješenje dugogodišnjih problema, završili na ulici. 

- Mi smo doslovno ni na čemu. Još uvijek nam duguju četiri plaće i doprinose za penziono i zdravstveno osiguranje za tri godine, što potražujemo sudskim putem - ističe Trtanj.

Plaće su im se, prema njegovim riječima, ranije davale na kapaljku, uglavnom kad bi zaprijetili štrajkom, unatoč tome što su svojim radom osiguravali sredstva za sva potraživanja.

Proizvodnja u Lasti radila se u dvije smjene. Proizvodnja je išla nesmetano, roba isto tako, a samo je bilo upitno gdje novac završava - pitali su se tada radnici.

Više puta radnici su se čvrsto odlučili na borbu do kraja za ono što im po zakonu pripada, no posustajali su pod prijetnjom. Tada su tvrdili da su im nadređeni prijetili da će, ako ne nastave rad, dobiti radne knjižice, odnosno otkaz.

Do kada će agonija trajati za ovih stotinjak radnika, čija primanja, barem u proizvodnji nisu prelazila 450 maraka, itekako je neizvjesno. Kompanija ''Zvečevo'' d.d. Požega, koja je većinski vlasnik "Laste" nakon što je problem kuliminirao, medijima je saopćila da se ulažu ogromni napori na pronalasku rješenja.