Projekcija filma "Logor" u Tuzli: Knjiga zločina nikada ne treba biti zatvorena

Objavljeno: 09.01.17 u 21:10 Autor: J. B.

U Bosanskom kulturnom centru u Tuzli večeras je održana projekcija dokumentarnog filma "Logor" autora Nidala Magrabije, koji je snimljen u produkciji Al Jazeere Balkans.

 

Projekciju je inicirao Medžlis Islamske zajednice Tuzla, a realizirana je zahvaljujući Bosanskom kulturnom centru i tuzlanskom "Preporodu". Povod je nezvanični dan sjećanja na genocid, 9. januar.

Film "Logor", kroz ispovijesti prijedorskih logoraša te novinara Eda Vulliamyja i Pennyja Marshala, govori o stravičnim torturama nad logorašima u zloglasnom koncentracinom logoru "Omarska".

- Postoje razmišljanja da trebamo gledati u budućnost, a prošlost ostaviti prošlosti. Međutim, mnogi eminentni istraživači genocida stalno podsjećaju kako knjiga zločina nikada ne treba biti zatvorena i kako radi budućih generacija, treba stalno aktuelizirati ova pitanja - kaže Vedad Gurda, profesor prava i potpredsjednik tuzlanskog "Preporoda".

On naglašava da genocid nije zločin protiv pojedinca, nego zločin protiv kolektiviteta.

- U pravu se genocid tretira kao zločin protiv čovječnosti, odnosno čovječanstva u cjelini, jer se genocidom udara u funduse cjelokupne ljudske civiliacije. U tom smislu, zarad bh. društva i cijelog čovječanstva mi trebamo govoriti o genocidu i zločinima da se ne bi ponavljali nigdje u svijetu - zaključio je Gurda.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Tuzla hafiz Ahmed ef. Huskanović, podsjetio je na hadis u kojem Muhammed a.s. govori da treba spriječiti zlo, ali i pomoći onome nad kime se nasilje vrši.

- Ovaj film treba da nas podsjeti da razmišljamo o sebi i našim komšijama. Molimo Boga da se nikome ne desi što se desilo ovim ljudima o kojima govori film "Logor" - poručio je hafiz Huskanović.